Çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 435799
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA FİKRİ KÖROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, mortalite, uzamış yatış, risk faktörleri, Pediatric intensive care unit, mortality, prolonged ICU stay, risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizde çocuk yoğun bakım ünite (ÇYBÜ) ve yatak sayısı henüz istenilen düzeyde olmadığından çocuk yoğun bakım yataklarının en etkin şekilde kullanılması önem taşımaktadır. Bu çalışmada çocuk yoğun bakım ünitesine 4 yıllık bir dönem içinde yatan hastaları retrospektif olarak değerlendirerek ÇYBÜ'de uzamış yatış ve mortalite üzerine etki eden risk faktörlerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışmaya alınan 649 hastanın 358'i erkek, 291'i kız ve ortalama yaş 46,76 ± 57,55 (Ortanca 18,86) aydı. Hastaların ÇYBÜ'de yatış süresinin ortancası 5 gün; ≥14 gün yatan hasta sayısı 162 ve kaba mortalite hızı %12,9 idi. Mortalite ile ilişkili faktörler incelendiğinde kronik hastalık varlığı, yan dal asistanın olmaması, yatış tanısı, ÇYBÜ'ye tekarlayan yatış, alınan kan kültüründe KNS, KNS dışı üreme ve herhangi bir kültürde fungal üreme olması, mekanik ventilasyon uygulaması, yatış öncesi resüsitasyon uygulanması, inotrop destek ihtiyacı, SRRT uygulaması, nötropeni, lenfopeni, trombositopeni, kreatinin yüksekliği, total bilurubin yüksekliği ve D vitamini düzeyi tekli regresyon analizinde mortalite ile ilişkili bulundu. Çoklu regresyon analizi uygulandığında ise yan dal asistanı olmaması, SRRT uygulaması, trombositopeni, nötropeni, ve kreatinin yüksekliğinin mortalite riskini artırdığı saptandı. ÇYBÜ'de uzamış yatış ile ise kronik hastalıklar, yan dal asistanın olmaması, yatış tanısı, kabul edildiği yer, ÇYBÜ'ye tekarlayan yatış, alınan kan kültüründe KNS, KNS dışı, idrar kültüründe, non bronkoskobik BAL kültüründe, alınan herhangi bir kültürde fungal ve acinetobacter spp. üremesi olması, hastane enfeksiyonu gelişmesi, RSV pozitifliği, mekanik ventilasyon uygulaması, inotrop destek ihtiyacı, trakeostomi açılması, SRRT uygulaması, plazmaferez uygulaması, nötropeni, lenfopeni, trombositopeni, kreatinin yüksekliği ve total bilurubin yüksekliği regresyon analizinde ilişkili bulundu. Ancak çoklu regresyon analizi uygulandığında bunlardan sadece hastane enfeksiyonu gelişmiş olması uzamış yatış açısından bağımsız risk faktörü olarak kaldı.
Özet (Çeviri)
Due to limited availability of Pediatric Intensive Care services in Turkey the efficient use of available beds is important. In this study we analyzed risk factors for prolonged Intensive care unit stay and mortality. Material and Methods: Patients admitted to the PICU over a 4 year period were retrospectively analyzed. Results: A total of 649 patients (358 males and 291 females) with a mean age of 46,76 ± 57,55 SD (median 18,86) months were included. Of these 162 had been hospitalized for ≥14 days. The crude mortality rate was 12.9%. On regression analysis factors associated with increased mortality were presence of chronic diseases, absence of a fellowship training program, admission diagnosis, positive blood cultures for Coagulase negative staphylococci (CoNS) or fungi, mechanical ventilation, resuscitation prior to admission, need for inotropic support, continuous renal replacement therapy, neutropenia, lymphopenia and elevated creatinine levels and low vitamin D levels. However, multiple regression analysis revealed that only absence of a fellowship training program, neutropenia, thrombocytopenia and higher levels of serum creatinine and continuous renal replacement therapy were independently associated with increased mortality. Individual risk factors for prolonged stay in the intensive care unit were identified as presence of chronic diseases, absence of a fellowship training program, admission diagnosis, recurring ICU admission, positive blood, urine or BAL cultures, need for inotropic support, tracheostomy, continuous renal replacement therapy, plasmapheresis, neutropenia, lymphopenia, thrombocytopenia, elevated levels of creatinine and total bilirubin. On multiple regression analysis only positive cultures were independently associated with prolonged stay. Further research is needed to assure delivery of high quality and efficient intensive care services to children. Prevention of infections plays an important role in this respect.