Ovacık-Işıklı (Silifke-Mersin) bölgesinin tektonostratigrafisi
Tectono-straticraphy of Ovacık-Işıklı (Silifke-Mersin) areas
- Tez No: 65360
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toros Kuşağı, Geyikdağı Birliği, Silifke, Ovacık. IV, Taurus Belt, Geyikdağ Unit, Silifke, Ovacık
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Ovacık-Işıklı (Silifke-Mersin) Bölgesinin Tektono-Stratigrafisi Murat İPEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 1997, Sayfa: 105 Jüri Jüri Jüri Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yrd. Doç. Dr. U. Can ÜNLÜGENÇ Yrd. Doç. Dr. Hasan ÇETİN İnceleme alanı, Orta Toros kuşağında, Ovacık-Işıklı köyleri (Silifke-Mersin) ve çevresini (Silifke P31-da) kapsamaktadır. Ayırtlanan birimler,Toros orojenik kuşağının yerleşim bakımından en yaşlı tektono-stratigrafik birliği olan, Geyikdağı tektonik birliğine (Demirtaşlı 1984) aittir. Çalışma alanında, allokton konumlu ve stratigrafileri birbirinden farklı üç alt tektonik dilim ayırtlanmıştır. Bu çalışma içerisinde söz konusu dilimler güneyden kuzeye doğru; Tisan, Ovacık ve Aydıncık tektono-stratigrafik dilimleri olarak isimlendirilmiştir. İnceleme alanında gözlenen Alt Kambriyen-Paleosen yaş aralığındaki birimler özellikle bindirme tektoniği (kompresyonal tektonik) etkisi altında kalmışlarda-. Bu etkin tektonizma sonucunda birimlerin GB'ya doğru itilmelerini sağlayan büyük ölçekli naplar ve daha küçük ölçekli bindirme ve ters faylar gelişmiştir. Bu tektonik stil içerisinde gelişen kıvrımların eksenleri de bindirme ve napların doğrultusuna paraleldir. İnceleme alanında saptanan yapısal unsurlar, söz konusu birimlerin KB-GD yönlü bir ana kompresyon etkisinde kalarak kuzeyden güneye doğru taşındığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Murat İPEK DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 1997, Pages: 105 Jury : Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL Jury : Ass.Prof.Dr. U. Can ÜNLÜGENÇ Jury : Ass.Prof.Dr. Hasan ÇETİN Investigated area includes Ovacık village and its surrounding areas (Silifke- Mersin). Tectono-stratigraphic elements of the Geyikdagi unit (the oldest of the tectonic unit within the Taurus orogenic belt) are exposed in the study area.Three individual alloctonous tectonic slices with different stratigraphies were mapped. They are named, from south to north, as Tisan, Ovacık and Aydıncık tectono-stratigraphic slices. The Lower Cambrian-Paleocene age units in the study area have been affected by thrust tectonics. As a result, regional scale nappes, which caused the southwestward push of the units, smaller scale thrust and reverse faults developed. The axes of the folds formed in this tectonic regime are parallel to the strikes of these thrusts and nappes. The structural elements in the study area indicate that the units in the study area were transported from north to south under the NW-SE principal compressions.