Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi (Bayburt ili örneği)
An investigation of secondary school students' attitudes towards physical education and sports course in terms of different variables (A sample of Bayburt)
- Tez No: 653640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Tutum, Ortaokul, Physical education and sport, attitude, secondary school
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Bayburt ili ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama türünde bir araştırmadır. Araştırmaya 260'ı kadın ve 240'ı erkek olmak üzere toplam 500 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum puanlarının belirlenmesinde 2009 yılında Güllü ve Güçlü tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 veri analiz programında, dağılımların yüzdeleri için frekans, ikili karşılaştırmalar için Many Whıtney U testi, çoklu karşılaştırmalar içinde Kruskal Wallis H testi analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada belirtilen değişkenler ile beden eğitimi ve spor dersi bakımından, dağılım normal dağılmadığı için non-parametrik testler kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak α = 0,05 seçilmiştir. Bulgular: Öğrencinin, cinsiyet ile aktif spor yapma durumu bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Sınıf, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile yapısı, aile gelir durumu, annenin düzenli spor yapma durumu, babanın düzenli spor yapma durunu, aktif spor yapma süresi, aktif spor branşının takım sporu mu yoksa bireysel spor mu olma durumu bakımından beden eğitim ve spor dersi tutum puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları değerlendirildiği zaman kız öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının genel olarak yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca aktif spor yapan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları da yüksek çıkmıştır. Bunun sebebi ülkemizde son yıllarda kız milli sporcuların uluslararası düzeyde başarılı olması ve bunun sonucunda kız öğrencilerinin spora olan ilgilerinin artması gösterilir. Aktif spor yapma durumu ise öğrencilerin spor yapmayı sevmelerinin doğal sonucu olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, it was aimed to examine and compare the attitudes of secondary school 7th and 8th grade students in Bayburt towards physical education and sports lessons. Students' attitudes towards physical education and sports lessons were examined in terms of different variables in the study. Method: The research is a survey type of research which is one of the quantitative research methods. A total of 500 students, including 260 women and 240 men, participated in the study.“Physical Education Course Attitude Scale”developed by Güllü and Güçlü in 2009 was used to determine students' attitude scores towards physical education and sports lessons. SPSS 22.0 data analysis program used frequency for the percentages of distributions, Many Whıtney U test for paired comparisons and Kruskal Wallis H test for multiple comparisons in the analysis of the data obtained. Non-parametric tests were used since the distribution was not normally distributed in terms of variables and physical education and sports lessons. α=0.05 was chosen as the level of significance. Results: A statistically significant difference was found in terms of gender and sports activity status of the student. However, there was no statistically significant difference between physical education and sports lesson attitude score in terms of class, mother's education status, father's education status, family structure, family income status, mother's regular sports status, father's regular sports status, active sports time, whether the active sports branch is team sports or individual sports. Conclusion: When the students 'attitudes towards physical education and sports lesson were evaluated, it was found that female students' attitudes towards physical education and sports lessons were generally high. In addition, the attitudes of students engaged in active sports towards physical education and sports lessons were found to be high. The reason for this can be that female national athletes have been successful internationally in recent years in our country and as a result, female students' interest in sports has increased. Active sports is thought to be a natural result of students' compassion to do sports.