The sensory cues in retail design: The impact of architectural details on user's experience
Perakende tasarımında duyusal ipuçları: Mimari detayların kullanıcının deneyimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 653926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: retail design, sensory cues, lighting, color, material, texture, consumer behavior, perakende tasarım, duyusal ipuçları, aydınlatma, renk, malzeme, doku, tüketici davranış
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Retail Design is a recent research and education discipline, especially in the areas of interior design and architecture. The retail design definition means designing a space for selling merchandise and services, by physical or virtual stores to consumers. In the world of retail, the experience of consumers is becoming increasingly essential, and it is associated with sensory experience to attract customers and stimulate the impression through all five senses. Therefore, the architectural approaches in the shop could be essential to encourage the sensory cues of the consumer. Color, material, texture, and lighting in the retail store are some of the primary methods while designing the shops that can affect customers and stimulate their cues to enter the shop. The purpose of this study is to examine the use of sensory stimuli, particularly (material, color, texture, and lighting) in retail stores in Istanbul /Turkey. In order to figure out which is the most influential element, and how the details of architectural features can affect consumers in the retail environment, by studying different case studies of retail stores and make a comparison between them.
Özet (Çeviri)
Perakende Tasarımı, mimarlık ve iç mekan tasarımı alanlarında görece yeni ve gelişmekte olan bir araştırma ve uygulama alanıdır. Perakende tasarımı terimi, fiziksel veya sanal mekanlar aracılığıyla tüketicilere ürün ve hizmet satmayı amaçlayan alanlar tasarlamayı ifade eder. Perakende dünyasında, kullanıcı deneyimi giderek daha önemli hale gelmektedir ve perakende tasarımcıları müşterilerin dikkatini çekmek ve kullanıcı deneyimini beş duyunun tümüne uyarlamak amacıyla duyusal deneyimi devreye sokma amaçlı çalışmalar yürütmektedir. Mağazadaki tasarımsal yaklaşımlar tüketicinin duyusal deneyimini geliştirmeyi amaçlar. Perakende mekanlarında kullanılan renk, malzeme, doku ve aydınlatma gibi öğeler kullanıcıyı olumlu yönde etkileyebilmekte ve onların mağazada yaşadıkları deneyimleri daha zengin kılabilmektedir. Bu çalışma, İstanbul / Türkiye'deki perakende mağazalarındaki duyusal uyaranları, özellikle malzeme, renk, doku ve aydınlatma kullanımını ve kullanıcı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kullanıcı üzerindeki mimari açıdan en etkili unsurların belirlenmesi ve mimari özelliklerin perakende satış ortamındaki tüketicileri nasıl etkileyebileceğini anlamak için, şehrin çeşitli noktalarında yer alan perakende mağazalarının kullanıcıları ile mimari öğeler ve özellikleri üzerine bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler, kullanıcıların perakende mekanlarında daha olumlu bir duyusal deneyim yaşamalarını sağlayacak mimari geliştirmelerin belirlenmesi amacıyla kullanılarak bu yönde stratejiler oluşturulmuştur