A re-examination of computational creativity through non-human animals
Bilişimsel yaratıcılığın beşerî olmayan hayvansal yaratıcılık üzerinden tekrar incelenmesi
- Tez No: 653939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ISTVAN ALBERT ARANYOSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilişimsel Yaratıcılık, Boden, Hayvansal Yaratıcılık, Vücutlaştırılmış Bütünleşik Edimsel ve Uzamsal Bilinç, Yapay Zeka, 4E Cognition, Animal Creativity, Artificial Intelligence, Boden, Computational Creativity
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Yapay zekânın yaygınlaşması bilişimsel yaratıcılığın izlerinin yapay varlıklarda da olabileceğini düşündürmektedir, ancak bu argüman yaratıcılığın beşerî tanımıyla önyargılı bir şekilde zayıflamaktadır. Bu tezin ana amacı yapay zekâ yaratıcılığı teorisini insan-haricî hayvanların yaratıcılıklarından örnekler ile biraz daha genişletmektir. Aynı zamanda 4E Bilinç (Vücutlaştırılmış Bütünleşik Edimsel ve Uzamsal Bilinç) teorisiyle paralellerle bu argüman örneklemlendirilmiştir. Sonuç olarak, beşerî yaratıcılık önyargısının bu şekilde ele alınması ilk olarak bilişimsel yaratıcılığın olasılığını güçlendirmekte, ikinci olarak da yaratıcılık teorisinin derinleştirilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The advancement of artificial intelligence suggests signs of computational creativity; however, the case for computational creativity is undermined by an anthropocentric bias. In this thesis, I attempt to broaden the theory of creativity in artificial intelligence by drawing observations from examples of non-human animal creativity. I also illustrate how this works in parallel with the 4E cognition theory. I conclude that addressing the underlying anthropocentric bias in evaluation of creativity in this way (1) allows a stronger case for computational creativity and (2) develops a more informed theory of creativity.