Doğu Akdeniz Bölgesi turunçgil ağaçlarındaki bud union crease adı verilen aşı yeri anormalliklerinin turunçgil tatterleaf virüs hastalığı ve diğer virüs ve virüs benzeri hastalıklarla ilişkisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 65402
  2. Yazar: RUHAN NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Aşı Yeri Anormalliği, Turunçgil Tatterleaf Virüsü (CTV) İndeksleme, Citrus Bud Union Crease, Citrus Tatterleaf Virus (CTLV), Indexing
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ill ÖZ Bu çalışma, turunçgil yetiştiriciliği açısından önemli merkezler kabul edilen içel ve Hatay bölgesini kapsayan Doğu Akdeniz bölgesi turunçgil alanlarında yürütülmüştür. Amaç; budunion crease simptomu gösteren ağaçların, turunçgil tatterleaf virüs hastalığıyla beraber bölgede yaygın görülen virüs ve virüs benzeri hastalıklarla ilişkisini belirlemektir. Simptomalojik gözlemde indeksleme methodları kutlanılmıştır. Turunçgil tatterleaf virüs hastalığına benzer simptomlar gösteren 12 turunçgil ağacı seçilmiş, biyolojik ve serolojik olarak indekslenmiştir. Seçilen tüm turunçgil ağaçlarından limon ve portakal ağaçları turunç anacına aşılı olup, yalnızca satsuma mandarin üç yaprak anacına aşılıdır. Biyolojik indeksleme sonucunda seçilen bütün ağaçlar bölgede yaygın olan virüs ve virüs benzeri hastalıklarla infekteli bulunmuştur. Seçilen ağaçlar CTLV için turunçgil indikatörleri üzerinde testlenmiştir. Fakat odunsu indikatörlerde hiçbir simptom gelişmemiştir. Bazı virüs ve virüs benzeri hastalıklar CTLV simptomlarını maskeleyebilir. Bu nedenle CTLVnin farklı simptomları mekanik inokulasyon yoluyla araştırılmış, fakat hiçbir simptom gözlenmemiştir. Yapılan çalışmalar sonucu, Çukurova bölgesinde incelenen bazı turunçgil çeşitlerinde görülen aşı yeri bozulmalarının nedeni CTLV infeksiyonu değildir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study was carried out in citrus plantations içel and Hatay provinces being important citrus growing areas at the East Mediterranean region of Turkey. The aim of this study was to detect some relations between bud union crease and citrus tatterleaf virus (CTLV) and other citrus virus and virus-like diseases in various citrus species and varieties. The symptomatological observation were confirmed by using various indexing methods, Twelve citrus trees showing symptoms similar to CTLV were selected and biologically and serologically indexed. All of the selected citrus trees including lemon, navel that were grafted on soure orange, except satsuma trees on trifoliata rootstock. The results of indexing showed that all of the selected trees were infected with widespread citrus virus and virus-like diseases in this region. The selected trees were tested on citrus indicators for CTLV by biologycal indexing. But no of symtoms were developed woody indicators. Some of the other virus and virus like diseases may mask CTLV symptoms. For this reason, different symptoms of CTLV were examined on herbaceaus indicator plants by mechanical inoculation, but no symptoms observed on indicator plants. In this study, It was shown that the different types of budunion disorders observed on several citrus varietes in the Çukurova are not caused on infection of CTLV.