Davranışsal ekonomi perspektifinde tüketici davranışları, örnek çerçeveleme uygulaması
Consumer behavior from the behavioral economy perspective, framing effect application example
  1. Tez No: 654045
  2. Yazar: BURAK SERTKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme Etkisi, Davranışsal Ekonomi, Karar Verme, Davranışsal Finans, Davranışsal Pazarlama, Framing Effect, Behavioral Effect, Desicion Making, Behavioral Finance, Behavioral Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çerçeveleme faktörünün güncelliğinin ve gerçek şartlar altında geçerliliğinin sorgulandığı bu çalışmada bireylerin karar verme mekanizmalarının gerçek risk ortamı altında değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla deney ve kontrol grubu kullanılarak oluşturulan araştırma modelinde 2020 yılında Türkiye'de ve dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgını ve Türkiye'de yaşanan sermaye kontrolü korkusu altında çerçeveleme etkisinin araştırıldığı senaryolar ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda geleneksel bulgulardan farklı olarak bireylerin tecrübe ettiği gerçek bir risk ortamında kayıp odaklı seçenekler bile sunulsa kazançlarını korumaya yöneldikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, where the actuality of the framing factor and its validity under real conditions were questioned, the decision-making mechanisms of individuals were evaluated under the real risk environment. For this purpose, experiments and research models created using the research and control group in 2020 in Turkey and showing the effects of the Covid-19 outbreak experienced around the World and capital controls fear experienced in Turkey framing effects of the investigated scenarios were carried out research with. As a result of the research, it is seen that unlike traditional teories, even if loss-oriented options are presented in a real risk environment experienced by individuals, they tend to protect their earnings.