The anti-monastic reaction in the reigns of Edward the Martyr and Æthelred II, 975-993: A time of opportunism
Şehit Edward ve II. Æthelred dönemlerinde manastır karşıtı hareket, 975-993: Bir oportünizm dönemi
  1. Tez No: 654106
  2. Yazar: DOĞUŞ AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAVID E. THORNTON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Æthelred, Manastırlar, Onuncu Yüzyıl İngiltere, Oportünizm, Şehit Edward, Æthelred II, Edward the Martyr, Monasteries, Opportunism, Tenth-Century England
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez, 975 yılında Kral Edgar'ın ölümünden sonra gerçekleşen manastır karşıtı harekete, bu dönemde etkilendiği bilinen on dört farklı manastır ve piskoposluktan mevcut tüm kanıtları analiz ederek yeni bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır. Genellikle manastır karşıtı hareketin esas olarak dönemin siyasetinden kaynaklandığı düşünülmektedir, ancak mevcut çalışma, reaksiyonun bir oportünizm eylemi olduğunu savunmaktadır. Küçük toprak sahiplerinin ve büyük toprak sahiplerinin eylemleri bağlamlarına göre değerlendirildi; her ikisi de oportünisttik bir şekilde hareket etti, ancak ikincisinin eylemleri kişisel bağları ve çıkarlarıyla da ilgiliydi. Bu harekete geniş bir arka plan sağlamak için bu tezde, onuncu yüzyıl İngiltere'sindeki özellikle idari ve yasal gelişmeler de ele alındı ve konu üzerindeki mevcut fikir birliğine de değinildi. Son olarak, benzer bir reaksiyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için İngiltere, Fransa ve Almanya arasında kısa bir karşılaştırma da bu teze dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a new insight into the so-called anti-monastic reaction which took place after King Edgar's death in 975 by analysing all the available evidence from fourteen different monasteries and bishoprics known to be affected during this period. It has been usually thought that the anti-monastic reaction was mainly caused by the politics of the period, but the present study argues that the reaction was an act of opportunism. The actions of small landowners and the great landowners are considered according to their contexts: both acted out of opportunism, but the latter's actions were also related to their personal bonds and interests. In order to provide a broad background to this reaction, the developments in the tenth-century England, mainly administrative and legal, are considered in this thesis as well and the current consensus of the subject have also been addressed. Lastly, a brief comparison between England, France and Germany is included in this thesis to see whether similar reaction took place or not.