Kredili hayatlar: Toplumsal dayanışma ve borçlanma kültürü üzerine sosyolojik bir araştırma
Lives on credit: A sociological study on social solidarity and borrowing culture
  1. Tez No: 654193
  2. Yazar: YASEMİN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İhtiyaç, Tüketim, Borç, Dayanışma, Kredi Kartı, Kredi, Need, Consumption, Debt, Solidarity, Credit Card, Credit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Toplumsal dayanışma unsuru olan borç günümüzde şahısları aşarak kurumlaşmış yapıyı içeren bankaların kredi formuna evrilmiştir. Bankaların müşterilerine sunmuş oldukları kredi kartı ve kredi gibi finansmanlar ihtiyaçların giderilmesinin ötesinde sosyal ilişkileri de etkilemiştir. Yaşanan bu toplumsal değişimin nedenleri araştırmamızın temel konusudur. Bireylerin finans kaynağına ihtiyaç duymaları halinde kime ya da nereye başvurdukları ve bu kararda etkili olan düşüncenin ne olduğu araştırmamızın temel amacıdır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgubilimsel) yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Kredi çekmiş ve çekmemiş toplam 35 katılımcıyla derinlemesine mülakat yapılmıştır. Borç, tasarruf, harcama, birikim, kredi, kredi kartı vb. alt başlıklar etrafında gerçekleştirilen görüşmelerde alınan cevaplar tematik kavramsallaştırmalarla analiz edilmiştir. Bu analizler etrafında geliştirilen çerçevede modern ekonomik etkinlik olarak kredi çekmenin geleneksel borç ve dayanışma kültürüne karşı giderek daha fazla tercih edilen bir davranışsal tutum olduğu sonucuna varılmıştır. Bu ekonomik davranışın altında yatan motivasyonel kaynaklar olarak özellikle din, rasyonelleştirme, çıkar, kar beklentisi gibi alt birimler tartışmanın ana hatları olarak temayüz etmiştir. Tespit edilen bu ana hatlar üzerinden yeni hayatın sosyo-ekonomik bileşenlerinden biri olarak“kredili hayat”kavramsallaştırmasına ulaşılmıştır. İleride yapılacak çalışmalarda bu ana kavramın kültürel çeşitliliğine, yeni boyutları ve sonuçlarına odaklanma tavsiye edilmektedir. Genelleştirilerek nicel bir araştırma için bir başlangıç noktası olarak da düşünülebilecektir.
Özet (Çeviri)
Debt, which is an element of social solidarity, has now transcended individuals and evolved into the loan form of banks, which includes an institutionalized structure. Financings offered by banks to their customers, such as credit cards and loans, have also affected social relationships beyond addressing needs. The reasons for this social change are the main subject of our research. It is the main purpose of our research to whom or where individuals apply if they need a source of finance and what is the thought that is effective in this decision. The study was carried out with a phenomenological approach from qualitative research methods. A total of 35 participants who took out loans and did not take a deep interview were interviewed. Debt, savings, spending, savings, credit, credit card etc. The answers received in the interviews around subheadings were analyzed by thematic conceptualizations. In the framework developed around these analyses, it was concluded that taking credit as modern economic activity is an increasingly preferred behavioral attitude towards the traditional culture of debt and solidarity. As motivational sources underlying this economic behavior, sub-units such as religion, rationalization, interest, profit expectation have been theme as the main lines of discussion. Conceptualization of“credit life”has been achieved as one of the socio-economic components of new life through these identified main lines. In future studies, it is recommended to focus on the cultural diversity, new dimensions and consequences of this main concept. It can also be considered as a starting point for quantitative research by generalizing it.