تَعلِيم الُّلغة العَرَبيَّة عن طَريق الشعر العربي للنَّاطِقين بِلغَات أُخرى(المستَوَى المُبتَدِئ والمُتَوَسِّط نَمُوذَجَاً)
Yabancılara şiir yoluyla Arapçayı öğretme (Başlangıç ve orta seviye) / Teaching Arabic language through Arabic poetry for beginners and intermediate levels is a model
- Tez No: 654219
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim- Arap Şiiri- Yabancılara- Başlangıç Seviyesi- Orta Seviye, Education – Arabic poetry - other languages speakers- Beginner level - Intermediate level
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu araştırmanın amacı Arap şiiri yöntemiyle yabancılara Arapça öğretimidir. Araştırma içinde hedef dilin kültürünü üslubun güzelliğini ve sözün sanatlı yapısını ve şekilsel güzellik taşıyan Arap şiirinin, önemini göstermek istemiş ve bunun için başlangıç ve orta seviyeyi örnek olarak almıştır. Bu çalışma şiir yoluyla dil öğretiminin yanı sıra dil öğrenenlerin dil, iletişim, kültür ve diğer yeterliliklerini temsilen iletişimsel, becerisel, işlevsel ve tamamlayıcı yaklaşımın amaçlarına da hizmet edecektir. Bu çalışma genel olarak şiire kültürel ve eğitsel bir yaklaşımla, özel olarak da Arap şiirine kültürel giriş olarak Arap şiiri biçimlerinin, türlerinin ve amaçlarının tanıtılmasına dayanmaktadır. Aynı zamanda Arap şiiri aracılığıyla yabancılara Arapça öğretimi için başarılı öğretmenler yetiştirilmesi gerektiğinin önemini göstermektedir. Ayrıca çalışma öğretilecek şiir metnin basitleştirilmesi, işlenişi ve seviyesinin belirlenmesinde Avrupa Ortak Başvuru metninin niteliklerine odaklanmıştır. Araştırmacı daha sonra çocuk edebiyatından ve uygulama ölçeklerinden bahsetmiştir. Araştırmanın sonunda yabancılara Arap şiiri aracılığıyla Arapçayı öğretecek bir öğretim metodu geliştirme yolunda Arap şiir metinlerinin pratik örneklerinin nasıl kullanılacağı gösterilmiştir. Araştırmacı araştırmasının önemini göstermek amacıyla alanında uzman yüksek lisans ve doktora mezunu kişiyle konuyla ilgili anket yapmıştır. Anket dört ana bölümden oluşmaktadır: Arap şiirinin yabancılara Arapça öğretimindeki önemi, yabancılara Arapça öğretiminde etkili öğretmen yetiştirme, şiirsel metinleri seçme ve basitleştirme, çocuk edebiyatının standartları.
Özet (Çeviri)
This Message aims to teach Arabic to other languages speakers through Arabic poetry, It took the beginner and intermediate level as a model, Indicating the importance of Arabic poetry in teaching the language, as it carries within it the culture of the aiming language, the aesthetic style, word rhetoric and image beauty. In addition to the language teaching through poetry, it will serve the needs of the communicative, skill, functional and complementary approach, represented by the linguistic, communicative, cultural and other competencies of the language learner. This study was based on introducing Arabic poetry, its forms, types and purposes as an educational and cultural approach to poetry in general and Arabic poetry in particular. Then the study showed the importance of preparing a successful teacher to teach Arabic to other languages speakers through Arabic poetry. It focused on the descriptions of the European reference framework in determining the levels of the educational text in addition to the criteria for selecting, simplifying and disposing of the poetic text, and then the researchers went to children's literature and its most important applied standards. The conclusion of the study was to develop a teaching methodology to teach the Arabic language to other languages speakers through Arabic poetry. To find out the importance of the research, the researcher conducted a questionnaire that included fifty specialists between doctorate and master's degrees in the field of teaching Arabic to other languages speakers. The questionnaire included four main axes: the importance of Arabic poetry in teaching Arabic to other languages speakers, preparing an efficient teacher in teaching Arabic to other languages speakers, criteria for selecting and simplifying poetic texts, and standards for children's literatüre.