Alacaklılara zarar verme kastıyla yapılan tasarruflar bağlamında tasarrufun iptali ve muvazaa davaları
In the context of legal acts made with the intention of harming the creditors, the actio pauliana and simulatio cases
  1. Tez No: 654234
  2. Yazar: TUNAHAN ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER UYUMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarrufun İptali Davası, Muvazaa, Muvazaa Davası, Alacaklılara Zarar Verme Kastıyla Yapılan Tasarruflar, Actio Pauliana, Simulatio, Simulatio Case, Legal Acts Made with the Intention of Harming the Creditors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Tarih boyunca insanlar, birbirleriyle sözleşme ilişkisi içerisine girmişlerdir. Sözleşme ilişkisine dair temel ilkelerden biri,“ahde vefa”(pacta sunt servanda) ilkesidir. Sözleşmenin tarafları, bu ilke gereğince, sözleşmeden doğan borçlarını ifa modalitelerine uygun olarak yerine getirmelidir. Günümüzde, borçluların, ahde vefa ilkesine sıklıkla uygun davranmadığı gözlemlenmektedir. Dahası, borçlular, borçlarını yerine getirmemek için türlü yollara başvurmaktadır. Alacaklılarına olan borçlarını yerine getirmek istemeyen borçluların başvurduğu yollardan biri, malvarlıklarındaki değerleri ellerinden çıkarmaktır. Böylece, borçlular, alacaklıların yapacakları takipleri sonuçsuz bırakmaktadırlar. İcra ve iflâs hukukunda, bu türden tasarruflara karşı alacaklılara bir çare tanınmıştır ki bu, tasarrufun iptali davasıdır. Borçluların alacaklılara zarar verme kastıyla yaptığı tasarrufların bir kısmı muvazaalı olabilmektedir. Bu durumda, alacaklıların, muvazaalı tasarruflara karşı tasarrufun iptali davası açabilme hakkının olup olmadığı gerek öğretide gerekse yargı uygulamasında son derece tartışmalıdır. Dolayısıyla, söz konusu tartışmayla ilgili yapılacak olan bir tespit, sadece teoride kalan bir görüşten ibaret olmayıp, aynı zamanda yargı uygulamasına yol gösterici bir niteliği de haizdir. Bu çalışmada, alacaklılara zarar verme kastıyla yapılan muvazaalı tasarrufların, tasarrufun iptali davasına konu olup olamayacağı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu değerlendirme yapılırken, öncelikle“tasarrufun iptali davası”ve“muvazaa”kurumu etraflıca açıklanmıştır. Bu açıklamalardan sonra, alacaklılara zarar verme kastıyla yapılan tasarrufların maddî hukuk bakımından niteliğinin ne olabileceğine ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan bu değerlendirmeden sonra, öğretideki görüşler ve yargı uygulamaları ışığında, alacaklılara zarar verme kastıyla yapılan tasarrufların, tasarrufun iptali davasına konu olup olamayacağı tartışmasına ilişkin bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Nihayet, çalışmanın son kısmında ise tasarrufun iptali ile muvazaa davaları; kavram, hukukî nitelik, konu, dava sonucunda verilen kararlar ve yargılama usûlleri bakımlarından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have had a contractual relationship with each other. One of the basic principles of the contractual relationship is the principle of“pacta sunt servanda”. Parties to the contract, in accordance with this principle, have to execute its contractual debts in accordance with the fulfil modalities. Nowadays, it is observed that debtors often do not comply with the“pacta sunt servanda”. Moreover, debtors resort to various means not to implement their debts. One of the ways debtors, who do not want to fulfil their debts to their creditors, resort to is to dispose of the values in their property ownerships. Thus, the debtors leave the fulfil of the creditors to an avail. In the debt enforcement and bankruptcy law, a right is given to the creditors against such debtors, which is the case for Actio Pauliana. Some of the legal acts made by the debtors with the intention of damaging the creditors may be simulated. In this case, whether the creditors have the right to file a lawsuit for the Actio Pauliana against simulated legal acts is highly controversial in both doctrine and judicial practice. Therefore, a determination to be made about the discussion in question is not merely a theoretical view. This determination also has a guiding nature for judicial practice. In this study, it was tried to be evaluated whether the simulated legal acts made with the intention of damaging the creditors could be the subject of for Actio Pauliana. While making this assessment, first of all, the“Actio Pauliana”and“Simulatio”institution were explained in detail. After these explanations, an evaluation has been made on what might be the nature of the legal acts made with the intention of harming the creditors in terms of substantive law. After this evaluation, in the light of the views in the doctrine and the judicial practices, An attempt has been made to reach a conclusion about whether the legal acts made with the intention of damaging the creditors can be the subject of the“Actio Pauliana”or not. Finally, in the last part of the study, the Actio Pauliana and Simulatio cases are compered in terms of the concept, legal nature, subject, verdict made as a result of the case and adjudicatory procedures.