Galvaniz fabrikalarından alınan atık kül örneklerinden titanyum elementinin zenginleştirilerek saflaştırılması
Enriching and purifying titanium element from waste ash samples from galvanized factories
  1. Tez No: 654347
  2. Yazar: BUSE DAĞCI İSMAİLLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Galvaniz, Titanyum, Triton X-100, Morin, Galvanized, Titanium, Triton X-100, Morine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmamızda galvaniz fabrikalarından alınan atık kül örneklerinde Ti (titanyum) miktarının alevli atomik absorsiyon (FAAS) kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu atıklarda çinko (Zn), silisyum (Si), nikel (Ni), mangan (Mn), demir (Fe), krom (Cr), kadmiyum (Cd), alüminyum (Al), kurşun (Pb) elementlerinin de aynı metodla tayini yapılmıştır. Kül örneklerini analize hazırlamak için farklı çözücü karışımları denenmiş ve bu aşamada SAE cihazı kullanılmıştır. Ti'nin geri kazanımı için morin ligandı ve yüzey aktif madde olarak Triton X-100 kullanılmıştır. Bulunan optimum sonuçlar kül örnekleri üzerinde uygulanmıştır. Çalışma sonucunda optimum geri kazanım değerleri %96-99 aralığında değişirken bağıl standart sapma değerleri %10'dan düşük bulunmuştur. Zenginleştirme faktörü ve gerçek örneklerdeki geri kazanım değeri sırasıyla 45 ve %83 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the amount of Ti(titanium) in waste ash samples taken from galvanizing factories by using flame atomic absorption (FAAS). In addition, in these wastes, zinc (Zn), silicon (Si), nickel (Ni), manganese (Mn), iron (Fe), chromium (Cr), cadmium (Cd), aluminum (Al), lead (Pb) elements are also the method is intended to be determined. Different solvent mixtures were tried to prepare the ash samples for analysis and SAE device was used at this stage. Morine ligand and Triton X-100 as surfactant was used for the recovery of Ti. The optimum results found were applied on ash samples. As a result of the study, while the optimum recovery values varied between 96-99% , the relative standard deviation values were found to be less than 10%. The enrichment factor and the recovery value in real samples were found to be 45 and 83%, respectively.