Impact of foreign direct investment of multination corporation on macroeconomic variables on Iraq economy: A comparison with selected Middle East and North African (MENA) countries
Çokuluslu işletmelerin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Irak ekonomisinin makro ekonomik değişkenleri üzerine etkisi: Seçilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri üzerine karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 654395
  2. Yazar: LAWHEDH KHALEEL IBRAHIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH EKİNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Çokuluslu Şirketler (MNC'ler), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri, aile şirketleri, yatırım alan ülkeler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Enflasyon, İhracat ve İthalat, Foreign Direct Investment (FDI ), Multinational Corporations (MNC's), Middle East and North Africa (MENA), a parent company, host countries, Gross domestic product(GDP), Inflation, Export, and Import
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Son zamanlarda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşen, daha çok da gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru akan doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerine iktisatçılar daha fazla ilgi duymaya başladılar ve bu konuda çeşitli çalışmalar yayınladılar. Bu çalışmada, genel olarak MENA bölgesine ve özelde Irak'a yönelik yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesinde kritik belirleyiciler olan GSYİH, enflasyon, ihracat ve ithalat gibi makro ekonomik değişkenler ile doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ilişkisi incelenmektedir. Çalışmada Dünya Bankası tarafından en son 07/01/2020 tarihinde güncellenmiş olan veriler ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının 1960-2019 yıllarını kapsayan ve 01/07/2020 tarihinde güncellenmiş olan verileri kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizinde panel VAR testi, Fisher panel birim kök testi ve geliştirilmiş Dickey-Fuller testleri ile Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Doğrudan yabancı yatırımın çalışma değişkenleri (GSYİH, enflasyon, ihracat, ithalat) üzerindeki etkisi olmadığı veya zayıf olduğu için testlerin sonuçları güçlü değildi. Boş hipotez Ho, birden fazla durumda olasılık değeri sıfır olduğundan reddedilir. Nedensellik testi ile ilgili olarak, sonuçlar zayıf bir etki ve DYY'den büyümeye tek yönlü bir nedensel ilişki gösterdi ve DYY ile enflasyon arasındaki ilişki, enflasyondan DYY'ye tek yönde nedenseldi. Aynı bağlamda, doğrudan yabancı yatırım ile ihracat arasındaki ilişki, doğrudan yabancı yatırımdan ihracata tek yönlü bir nedensel ilişkiydi. Doğrudan yabancı yatırım ve ithalat arasındaki ilişkiye gelince, sonuç, doğrudan yabancı yatırımdan ithalata tek yönde nedensel bir ilişki oldu. Son olarak, bu çalışmanın sonuçlarının çoğu durumda önceki literatürle çelişmediği görülmektedir, çünkü bu literatür doğrudan yabancı yatırımın GSYİH ve ekonomik büyüme ile ihracat ve ithalat üzerinde bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Doğrudan yabancı yatırımın enflasyon üzerinde bir etkisi olmazken, bu önceki çalışmalarla çelişiyor.
Özet (Çeviri)
Interest in foreign direct investment started recently from developed and developing countries alike, and economists became more interested in it and published many studies. This study deals with the relationship between FDI and GDP, inflation, exports, and imports as determinants for attracting this investment to the MENA region in general and Iraq in particular. The data source is the World Bank's World Development Indicators, last updated: 01/07/2020, and the United Nations Conference on Trade and Development, last updated: 07/01/2020. The study covers the years from 1960-2019. The VAR plate test, the Fisher unit root test and the enhanced Dickey-Fuller tests were used to analyze the study data. Also, use Granger's causal test father, the series has been stable. The results of the tests were not strong, as the effect of foreign direct investment was absent or weak on the study variables (GDP, inflation, exports, and imports). The null hypothesis Ho is rejected, as the probability value is zero in more than one condition. Concerning the causality test, the results showed a weak impact and a one-way causal relationship from FDI to growth, and the relationship between foreign direct investment and inflation was causal in one direction, from inflation to foreign direct investment. In the same context, the relationship between FDI and exports was a one-way causal relationship from FDI to exports. As for the relationship between foreign direct investment and import, the result was a causal relationship in one direction, from foreign direct investment to import. Finally, it seems that the results of this study do not contradict the previous literature in most cases, as this literature concluded that there is an effect of foreign direct investment on GDP and economic growth and on exports and imports. While there was no effect of foreign direct investment on inflation, this contrasts with previous studies.