Fiscal policy and monetary policy impact on economic growth Iraq case study (2005-2030)
Mali politika ve para politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi Irak örneği çalışması (2005-2030)
- Tez No: 654396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE, DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Para Politikası, Ekonomik Büyüme, GSYİH, Enflasyon, Döviz Kuru, Harcamalar, Gelirler, Kamu Borcu, Fiscal policy, Monetary policy, Economic growth, Inflation, Exchange rate, Expandatory, Revenue, Public Debt
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Maliye ve para politikası, bir ülkenin ekonomik, sosyal ve diğer hedeflerine, parasal ve maliye ile ilgili araçları kullanarak ve mümkün olan en iyi şekilde ulaşmasını amaçlayan en temel genel ekonomi politikalarından biridir. Devletin hedeflerine ulaşmak için hem maliye hem de para politikasının çeşitli araçlarını birlikte kullanması nedeniyle her iki politika arasında çeşitli yönlerden ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada, Irak'ta uygulanan Maliye ve Para politikasının Irak'ın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Tezin teorik bölümünde Maliye ve Para Politikaları kavramsal olarak ele alınmış, aralarındaki ilişkiler ve bu konuda yapılan literatür çalışmaları ortaya konulmuştur. Ayrıca teorik bölümde Irak devlet yönetiminin 2003 yılından sonra demokratik bir politikaya geçişinden bu yana, Irak'ta ekonomik ve politik zorluklar ortaya konulmuş ve bu durumdan dolayı ülkede belirtilen her iki politikanın ekonomik büyüme için kalıcı sağlam bir yapı ve koordinasyon içerisinde uygulanmasının gerekliliği ve önemi vurgulanmıştır. Tezin uygulama bölümünde; bir dönüşüm aşaması olan 2003-2004 yıllarından başlanarak 2005'ten itibaren günümüze kadar takip edilen maliye ve para politikaları ele alınmış ve günümüzden 2030 yılına kadar bu kapsamda öngörülerde bulunulmuştur. Çalışmada bağımlı ve bağımsız değişkenler oluşturulmuş olup; bağımlı değişken gayri safi yurtiçi hasıla, bağımsız değişkenler ise maliye politikası için gelirler, harcamalar, kamu borcu; para politikası için enflasyon, para arzı, döviz kuru şeklinde belirlenmiştir. Veriler Irak Merkez Bankası'ndan alınmış ve 2005-2019 dönemini kapsamaktadır. Tezin uygulama yöntemi olarak ARDL Sınır Testi (Dağıtılmış Oto Regresif Sınır) ve OLS (En Düşük Kareler Yöntemi) sırasıyla para ve maliye politikalarının büyüme üzerindeki etkilerini tahmin etmek için kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda para politikası ile ilgili elde edilen sonuçlara bakıldığında; döviz kurunun ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini, enflasyon ve para arzının ise ekonomik büyümeyi olumlu etkilediğini göstermiştir. Maliye politikası açısından bakıldığında, devlet borçlarının ve devlet harcamalarının büyüme üzerindeki etkileri negatif, devlet gelirleri ise olumlu olduğu belirlenmiştir. Irak Merkez Bankası verilerine göre Gelecek dönemler (2020 – 2029 yılları arasındaki 10 yıllık dönem) için beklentiler olarak; Maliye politikası araçları açısından, gelir ve giderler açısından büyümenin artacağı, para politikası araçları açısından enflasyon düşeceği, para arzının artacağı ve dolayısıyla GSYİH artacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The fiscal and monetary policy is one of the most important general economic policies that seek to achieve economic, social, and other goals using its available tools and in the best possible way. There is a relationship between fiscal and monetary policy and the state's ability to achieve its goals. This study aims to impact both the financial and monetary policies on the economic growth of Iraq. On the theoretical side, Iraq is going through a challenging phase, especially since the conversion of the state's policy to a democratic one, which since 2003 has shown that both policies are important for economic growth through permanent coordination between them. As for the practical aspect: the start of work on the state budget since 2005 (2003-2004), these two years are considered a transfer. Dependent and independent variables were taken. The dependent variable is the GDP. The independent variables are fiscal policy (revenues, expenditures, public debt). Monetary policy: (inflation, money supply, exchange rate) It turns out the following: 1- The data were obtained from the Central Bank of Iraq and cover the period 2005-2019. The ARDL Bound Test and OLS were used to estimate the effects of monetary and fiscal policies on growth, respectively. As for monetary policy, the results showed that the exchange rate harms economic growth, while inflation and money supply positively affect economic growth. Regarding fiscal policy, the effects of government debt and government spending on growth were negative, while government revenues were positive. 2- The forecast stage was from (2020-2029), depending on the Central Bank of Iraq's data. Fiscal policy tools show that growth increases in terms of revenues and expenditures during the forecast years. For monetary policy tools, the money supply increases while inflation is at a low level.