Bir bellek mekanı olarak Ankara Saraçoğlu mahallesi: Kişisel tanıklıklar bağlamında mekansal okumalar
Ankara Saraçoğlu neighbourhood as a memory space: Spatial readings in context of personal testimony
- Tez No: 654552
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL NALÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Saraçoğlu Mahallesi, Mekan, Bellek, Kültür varlığı, Konut, Saraçoğlu Neighbourhood, Space, Memory, Cultural presence, Houses
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Literatürde mekan; belleği taşıyan, şekillendiren, dönüştüren, geliştiren önemli faktörlerden birisi olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda mekansal yaşanmışlıkların, deneyimlerin zihinde oluşturduğu birikimler ve yaşantıya yansımaları; hem toplumsal belleğin hem de bireysel belleğin oluşmasında etkin rol oynar. Bellek, mekan ve kimlik ilişkileri üzerinden kişisel tanıklıklara başvurularak elde edilmiş mekansal okumalar, veri ve bulguların analizi, yorumlanması çizim ve tablolar aracılığıyla desteklenerek bu çalışmada ele alınmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara Saraçoğlu (Namık Kemal) Mahallesi ve konutları oluşturmaktadır. Çalışmada kültür varlığı ve bellek mekanı olarak ele alınan Saraçoğlu Mahallesi ve konutları; literatür taramaları, gözlem ve hayatlarının bir döneminde bu mahallede ve konutlarında yaşamış, ulaşılabilen kişilerin tanıklıkları bağlamında incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş ancak tek bir nitel araştırma yöntemi seçimi yapılarak çalışma sınırlandırılmamış ve veri çeşitlemesi yapılmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen değerlendirmeler bir yönüyle geçmişle ilişkilenirken, diğer yönüyle geleceğe açık, mekana dair potansiyelleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the literature, space is considered as one of the significant factors that carries, shapes, transforms and develops memory. In this context, spatial experiences, accumulation of knowledge in the mind created by experiences and their reflections to on life; that each of them play an active role in the generation of both social memory and individidual memory. In this study, spatial readings obtained by consulting to personal testimony over memory, space and identity relations, analysis and interpretation of data and the other findings was handled by supporting them through drawing and tables. Ankara Saraçoğlu (Namık Kemal) Neighbourhood and houses constitute the nature of this study. Saraçoğlu Neighbourhood as cultural presence and memory space is studied in the context of literature scanning, observation and people who lived there. In study, qualitative research methods were used, but the study was not limited by selecting a one qualitative research method, so data diversification was made. The evaluations that were obtained as a result of the study were associated with past in one aspect and in other aspect, it was aimed to reveal spatial potentials prostectively.