Dijital oyun tabanlı İngilizce sözcük ögretimi üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study on teaching digital game-based English words
  1. Tez No: 654557
  2. Yazar: BEYZA NUR KUŞUÇURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sözcük Öğretimi, Oyun, Dijital Oyun, Dijital Oyun Tabanlı Öğrenme, Yabancı Dil Öğretimi, Vocabulary Teaching, Game, Digital Game, Digital Game Based Learning, Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmanın temel amacı, İngilizce derslerinde sözcük öğretiminin dijital oyunlar kullanılarak yapılmasının öğrencilerin sözcük öğrenme başarıları üzerinde etkisi olup olmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, uygulama süreci belirlenen üniteyi geleneksel yöntemlerle işlemekte olan kontrol sınıfı ile dijital oyun tabanlı öğretimin yapıldığı deney sınıfı öğrencileri karşılaştırılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılının I. döneminde, Gümüşhane ili Kürtün ilçesinde 7. sınıfta öğrenim gören 31 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi aracılığı ile toplanmıştır. Akademik başarı testi, araştırmacı tarafından seçilen dijital mobil oyunlarının öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla deney öncesi ön test ve deney sonrası son test olarak uygulanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde Mann Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanılmıştır. vi Araştırma sonuçlarına göre, kontrol grubu ve deney grubu karşılaştırıldığı zaman dijital oyunlarla yapılan İngilizce sözcük öğretiminin, klasik yöntemler ile yapılan sözcük öğretimine göre öğrencilerin başarısına daha çok katkı sağladığı görülmüştür. Kontrol grubu öğrencilerinin kendi ön test ve son test puan karşılaştırmalarında da son test puanları yüksek çıkmıştır. Yani kontrol grubunda da bir öğrenme/öğretme süreci gerçekleşmiş ve bunun sonucunda da öğrencilerin ön test ve son test puan karşılaştırmalarında böyle bir fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine whether the use of digital games to teach vocabulary in English lessons has an effect on students' success in learning words. In line with this purpose, the research was conducted by comparing the control group, which was taught the target unit with traditional methods and the experimental group where digital game-based teaching was performed. The research was carried out with 31 students studying in the 7th grade in Gümüşhane Kürtün district, in the first semester of the 2019-2020 academic year. The data were collected through an academic achievement test developed by the researcher. The academic achievement test was applied as pre-test and post-test to determine the effect of digital mobile games selected by the researcher on student success. Mann Whitney U and Wilcoxon Signed-Ranks tests were used to analyze the research data. When the control group and the experimental group were compared according to the results of the research, it was seen that the English vocabulary teaching with digital games contributed more to the students' success compared to the vocabulary teaching made by classical methods. The posttest scores of the control group students were also high in their pretest and posttest comparisons. In other words, a learning / teaching process also took place in the control group, and as a result, such a difference emerged in the pre-test and post-test score comparison of the students.