The effect of game-based activities on EFL vocabulary learning
Oyun temelli öğrenimin sözlük edinme üzerine etkisi
- Tez No: 743167
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: EPI, LANG, oyunlaştırma, oyun tabanlı öğrenme, EPI, Game-based learning, Gamification, LANG
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Oyun tabanlı sözcük öğreniminin önemini gösteren çok çeşitli çalışma yapılmış olmakla birlikte bunların çoğu dijital oyunlardan oluşmaktadır. Bu araştırma, üç farklı dijital olmayan kelime kartı oyununun, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin yabancı dil hazırlık okulunda İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sözcük öğrenimi üzerindeki etkisini araştırmayı ve öğrencilerin ve öğretmenlerin bunların kullanıma ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlar. Oyun tabanlı öğrenme aktivitelerinin Türk yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerinin kelime öğrenimi üzerindeki etkilerini görmek amacıyla yarı deneysel karma araştırma deseni kullanılmıştır. Öncelikle, oyun tabanlı öğrenmenin orta seviye İngilizce öğrencileri üzerindeki etkisini görmek için 2018-2019 bahar döneminde bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Bir sonraki yarıyılda, araştırma tasarımı, dil ile ilgili ana dalları takip eden orta seviyedeki öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmada, araştırmacı tarafından geliştirilen üç farklı oyunu oynayan deney grubu (n = 53) ve kontrol (n = 55) grubu bulunmaktadır. Veriler, katılımcıların ön ve son testleri, katılımcı anketi ve oyunları yöneten öğretmenlerle yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Deney grubu (Ort = 3.96, SS = 4.719) ile kontrol grubunun (Ort = .58, SS = 2.671) puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur; t (106) = 4.603, p = .000. Deneysel uygulama sözcük dağarcığında daha yüksek bir artışla sonuçlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, oyun oynamanın hedef demografideki öğrencilerle kelime kazanımı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve hem eğitmenlerin hem de öğrencilerin bu oyunlara büyük ölçüde olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Numerous studies have been conducted demonstrating the value of game-based vocabulary learning; however, a majority of them have examined digital games. This study endeavors to investigate the effects of three non-digital vocabulary card games on EFL students' vocabulary learning and explore students' and teachers' perspectives of these games at the English preparation school program of a Turkish public university. In order to see the effects of the game-based learning activities on the vocabulary learning of Turkish prep school students, a quasi-experimental mixed-methods research design was implemented. First, a pilot study was carried out during the 2018-2019 spring semester with students at the intermediate proficiency level. In the following semester, the research design was applied to intermediate students pursuing language-related majors. There was an experimental (n = 53) and a control group (n = 55) where the experimental group played three English games adapted by the researcher during their main course lessons. Data was collected via participant pre- and post-tests, a participant questionnaire, and interviews with the instructors who administered the games. There was a significant difference in the scores for the experimental (M=3.96, SD=4.719) and the control (M=.58, SD=2.671) groups; t (106)=4.603, p=.000. The experimental treatment resulted in a higher increase of vocabulary size. The results of the study showed that this game-play has a positive effect on vocabulary acquisition with students in the target demographic, and both instructors and students had a largely positive perspective of these games.