Fârâbî felsefesinde Platon'un alımlanışı
Reception of Plato in al-Fârâbî's philosophy
  1. Tez No: 654894
  2. Yazar: HALİD METİN YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CÜNEYT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fârâbî, Platon, Aristoteles, İslam felsefesi, alımlanma, siyaset, Fārābī, Plato, Aristotle, Islamic philosophy, reception, politics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tezin amacı, hakkında bütünlüklü ve nihai bir anlatımın oluşmadığı Fârâbî felsefesinin anlaşılması ve çözümlenmesi için Platon ile ilişkisinin mahiyetinin belirlenmesinin zorunlu olduğunu göstermektir. Bu bağlamda, Platon'un felsefesinin nasıl ele alınması gerektiği ve Platoncu geleneğin yaşadığı dönüşümler hakkındaki tartışmalardan sonra, Grekçeden Arapçaya felsefenin intikalinde Platon külliyatının durumu tespit edilerek Fârâbî'nin erişiminde olan Platon metinleri ve Platon imgesini belirlenmektedir. Bu olgusal zeminden hareket ederek literatürde Fârâbî ile Platon'un ilişkisini ele alan iki karşıt yaklaşım değerlendirilmekte ve Fârâbî'nin kendi metinlerinde Platon'u nasıl ele aldığını ve ondan ne yönde etkilendiğini ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to demonstrate that it is necessary to identify the nature of the relationship between Plato and al-Fārābī in order to grasp and analyze the latter's philosophical approach, whose expression has yet to reach a complete and final form. Accordingly, after discussing how Platonic philosophy should be approached and what transformations it has undergone as a tradition, I have attempted to identify Platonic texts and the knowledge of Plato available to al-Fārābī, considering the status of the Platonic corpus during its transmission from Greek into Arabic. Using this factual ground as a starting point, I first evaluate two opposing approaches that deal with the relationship between al-Fārābī and Plato in the literature, after which I have endeavored to illustrate how Plato is addressed in al-Fārābī's own works and how alFārābī was affected by him.