Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik sınav kaygılarının incelenmesi
The examination of middle school students' exam anxiety level for physical education lesson
  1. Tez No: 654965
  2. Yazar: DİLEM ÇİY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEVRİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, Beden eğitimi, Endişe, Kendi kendine odaklanma, Bedensel belirtiler, Fiziksel gerginlik, Algılanan kontrol, Exam Anxiety, Physical Education, Worry, Self Focus, Somatic Symptoms, Physical Strain, Perceived Control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
sınav kaygısı, kişinin bir sınavı ya da performansının değerlendirileceği süreci tehdit edici bir şekilde algılaması ile verdiği çeşitli duygusal ve davranışsal tepkiler bütünüdür.Beden eğitimi dersinde sınav kaygısı, sınavın öğretmen ve öğrencilerin önünde yapılıyor olmasından dolayı öğrencide oluşan olumsuz değerlendirme ve başarısızlık korkusu ile birlikte endişe oluşmasıdır. Öğrencilerin beden eğitimi derslerinde fiziksel uygunlukları kadar psikolojik durumları da önemlidir. Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersindeki sınav kaygısı düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerindeki 6 ilinden (İstanbul, Ankara, Hatay, Kütahya, Mersin, Karaman) toplam 813 (444 kız, 369 erkek) ortaokul öğrencisi katılmıştır. Veri toplama araçları olarak 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Beden Eğitimi Dersi Sınav Kaygı Envanteri' kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerine ilişkisini incelemek amacıyla MANOVA analizi tercih edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, sınıf ve cinsiyet değişkenlerinin etkileşim içinde olarakbeden eğitiminde sınav kaygısı alt boyutları ile istatistikselolarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi sınav kaygılarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf değişkenine baktığımızda 7. sınıf öğrencilerinin beden eğitimisınav kaygı düzeylerinin diğer sınıflara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenini incelediğimizde ise, kız öğrencilerin beden eğitimi sınav kaygı düzeylerinin erkek öğrencilerin beden eğitimi sınav kaygı düzeylerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gelecekte yapılacak çalışmalarda beden eğitimi sınav kaygılarını azaltmaya yönelik uygulamaların yapılması ve bu uygulamaların özellikle kız öğrencilerin ve 7. sınıf öğrencilerin sınav kaygı düzeylerini düşürmeye yönelik olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Exam anxiety is defined that a person's perception of an exam or performance evaluation process like a threat and that person's emotional and behavioral reactions. Exam anxiety for physical education lesson is explained that a student's negative evaluation and fear of failure due to the fact that the exam is held in front of the teachers and students. Students' psychological status is as important as their physical fitness in physical education lessons. Purpose of this study was to examine middle school students' exam anxiety level for physical education lesson. Survey method was used for examining aim of this study. There were totally 813 (444 girls, 369 boys) students from 6 different cities (Istanbul, Ankara, Hatay, Kütahya, Mersin, Karaman) which were from different geographical regions in Turkey were voluntarily accepted to attend this study. Data collection tools were“Personal Information Form”and“Revised Test Anxiety and Regulatory dimension of anxiety in Physical Education scale (RTAR-PE)”were used. MANOVA statistics method was utilized for examining effects of dependent variables on independent variables. Results indicated that gender and class were in interaction and both of them affected sub-domains of scale. As a conclusion, middle school students' exam anxiety level for physical education was moderate. Seventh grade students' exam anxiety for physical education was higher than other classes according to findings of class variable. In gender variable, girls' exam anxiety for physical education was higher than boys. It was advised that future studies should search effects of interventions which will be focused on decreasing students' exam anxiety level for physical education lesson. Moreover, studies should focus on girls and 7thgrade students' exam anxiety level for physical education.