Akne vulgarisli hastalarda benlik saygısı, beden algısı ve depresyon durumu
Body image, self-esteem and depression status in patients with acne vulgaris
  1. Tez No: 654973
  2. Yazar: ERKAN OTURAKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ÇADIRCI, DOÇ. DR. MUSTAFA AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, benlik saygısı, beden algısı, aile hekimliği, depresyon, anksiyete, Acne vulgaris, self-esteem, body image, family medicine, depression, anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Pilosebase ünitenin inflamatuar kronik ve tekrarlayan hastalığı olan akne, yaygın bir cilt hastalığıdır. Genç bireylerde sık rastlanan akne, adölasan ve erken erişkinlik döneminde yaklaşık olarak %30-85'ini etkilemektedir. Bireyin dış görünüşünü etkileyebilmesi ve skar bırakabilmesi nedeniyle akne, çok sayıda ruhsal soruna yol açabilmektedir. Bu durumlar arasında; kendine saygısında azalma, beden algısı bozukluğu, anksiyete ve depresyon durumunda artış da yer almaktadır. Yaptığımız çalışmamızın amacı; aknenin hastalara çeşitli değişkenler üzerinden benlik saygıları, beden algısı, anksiyete ve depresyon üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız vaka kontrol tarzında yapılmıştır. Çalışmanın evrenini üniversitemiz Aile Hekimliği polikliniği ve Deri ve zührevi hastalıklar polikliniğine başvuran hastalar oluşturmuştur. Çalışmaya Harran Üniversitesi etik kurul onayı alından sonra polikliniklere başvuran 108 olgu ve 108 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Öncelikle çalışmaya katılanlardan ''Bilgilendirilmiş Onam'' alınmış olup, her iki gruba sosyodemografik veri formu, beden algısı ve benlik saygısı ölçeği ve hastane anksiyete ve depresyon ölçekleri uygulandı. Hasta grubuna Global akne derecelendirme sistemi (GADS) uygulandı. Çalışmamız SPSS 23 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular ve Sonuç: Hastaların %76,9' u kadın, %23,1' i erkekti. Hastaların %12'si sigara kullanıyordu, %3,7'si sigarayı bırakmıştı. Vaka grubunun yaş ortalaması 20, 60 ± 2, 45, kontrol grubunun yaş ortalaması 22,83± 3,58 idi. Hastaların %5,6' sı okuryazar, %4,6' sı ilköğretim mezunu, %20,4' ü lise mezunu, %69,4' ü üniversite mezunu idi. Genel olarak akneli hastaları değerlendirdiğimizde; bu hastalarda beden algısı ve benlik saygılarında istatistiksel açıdan kontrol grubuna göre anlamlı azalma gözlemledik. Yine akne hastalarında kontrol grubuna göre anksiyete durumunda istatistiksel açıdan anlamlı artma, depresyon durumunda ise istatistiksel açıdan anlamlı olmayan artma gözlemledik. Akne şiddetinin etkilerine baktığımızda; akne şiddeti arttıkça hastaların beden algısında ve benlik saygılarında bozulma meydana geliyordu. Akne düzeyi ile depresyon durumu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır. Akne düzeyine VIII cinsiyet, sigara, ikamet, gelir düzeyi, vki, medeni durum gibi parametrelere etkisini istatistiksel açıdan anlamlı saptayamadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Acne, an inflammatory chronic and recurrent disease of the pilosebaceous unit, is a common skin disease. Acne, which is common in young individuals, affects approximately 30-85% in adolescence and early adulthood. Acne can cause many psychological problems because it can affect the external appearance of the individual and leave a scar. Among these situations; decreased self-esteem, body perception disorder, anxiety and an increase in depression. The purpose of our work is; To examine the effects of acne on self-esteem, body image, anxiety and depression on patients through various variables. Material and Method: Our study was conducted in a case-control fashion. The population of the study consisted of the patients who applied to the Family Medicine outpatient clinic and the Dermatology and venereal diseases outpatient clinic of our university. After obtaining the approval of the Harran University ethics committee, 108 cases and 108 healthy control groups who applied to outpatient clinics were included in the study. First of all,“Informed Consent”was obtained from the participants in the study, and the sociodemographic data form, body image and self-esteem scale, and hospital anxiety and depression scales were applied to both groups. Global acne grading system (GADS) was applied to the patient group. Our study was analyzed using the SPSS 23 (Statistical Package for the Social Sciences) package program. Findings and Conclusion: 76.9% of the patients were female and 23.1% were male. 12% of the patients were smoking, 3.7% had quit smoking. The mean age of the case group was 20, 60 ± 2.45, and the mean age of the control group was 22.83 ± 3.58. 5.6% of the patients were literate, 4.6% were primary school graduates, 20.4% were high school graduates, and 69.4% were university graduates. When we evaluate the patients with acne in general; We observed a statistically significant decrease in body perception and self-esteem in these patients compared to the control group. We also observed a statistically significant increase in anxiety status in acne patients compared to the control group, and a statistically insignificant increase in depression. When we look at the effects of acne severity; As the severity of acne increased, patients' body X perception and self-esteem deteriorated. A statistically significant relationship was found between acne level and depression status. We could not find a statistically significant effect on acne level on parameters such as gender, smoking, residence, income level, weight, marital status.