Bakırlı rahim içi araçların simule rahim sıvısına etkileri
Effects of copper intrauterine device on simulated uterine fluid
  1. Tez No: 655021
  2. Yazar: MELTEM PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Korozyon, Elektrokimyasal Korozyon, RİA, Copper, Corrosion, Electrochemical Corrosion, IUD
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Gebelikten korunmak isteyen kadınlarda; doğum kontrol hapı, tüp bağlama yöntemi ve medikal bir cihaz olan“Rahim İçi Araç”(RİA) gibi değişik alternatif yöntemler kullanılmaktadır. Halk arasında spiral olarak bilinen ve yaygın olarak kullanılan bakırlı RİA'nın doğum kontrol işlevini yüksek oranda yerine getirmesine rağmen, bakırın toksik etkisinin RİA'ya rağmen istenmeyen gebeliklerdeki bebek ve kadın sağlığı açısından olumsuz etkileri ile karşılaşılması; bizleri bu konu üzerinde çalışmaya yöneltmiştir. Bu konuda, ülkemizde yapılmış birkaç klinik/medikal tez çalışması dışında çalışma bulunmamaktadır. Uluslararası çalışmalarda ise bakırlı RİA'ların laboratuvar ortamında, Serbest ve Elektrokimyasal Korozyonun oluşabilmesi için doğal çevre koşullarının simulasyonu sağlayan az sayıda in-vitro çalışmalar mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan RİA modellerinin literatürdeki Serbest ve Elektrokimyasal Korozyon incelemelerinin yeteri kadar çalışılmadığı farkedilmiştir. Çalışmamızda üç farklı model RİA'nın simule rahim sıvısındaki Serbest ve Elektrokimyasal Korozyon davranışları incelenmiştir. Serbest korozyon deneylerinde; 3 farklı modeldeki deney numuneleri, 2 farklı pH değerinde ve 4 farklı sürede Serbest korozyona maruz bırakılmıştır. Elektrokimyasal Korozyon deneylerinde ise yine 3 farklı modeldeki deney numuneleri, 2 farklı pH değerinde Elektrokimyasal Korozyona tabi tutulmuştur. Serbest korozyon çalışmaları sonunda elde edilen sıvılar, içeriklerinde bulunan bakır miktarlarını belirlemek amacıyla ICPMS ile analiz edilmiştir, korozyon öncesi ve sonrası pH dereceleri ölçülmüş ve Serbest korozyona uğrayan RİA numunelerinin yüzey analizleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile yapılmıştır. Simule rahim sıvısı analizleri sonunda elde edilen veriler, RİA'lardan salınan bakır miktarlarının insan sağlığını tehdit edecek seviyelere ulaşabileceğini göstermiştir. SEM yüzey analizleri ile bakırlı RİA'ların yüzeyinde tane sınırlı ve çukurcuk korozyon tespit edilmiştir. Elektrokimyasal Korozyon deneylerinin insan vücudunu başarılı bir şekilde temsil edebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
For women who want to be protected from pregnancy; Various alternative methods are used such as the contraceptive pill, tube tying method and the“Intrauterine Device”(IUD), which is a medical device. Although the copper IUD, known as spiral among the people and widely used, performs the birth control function at a high rate, the toxic effect of copper is encountered with negative effects in terms of baby and women's health in unwanted pregnancies; has directed us to work on this subject. Except for a few clinical / medical thesis studies in our country, there is no study on this subject. In international studies, there are a few in-vitro studies that provide simulation of natural environmental conditions in order for Free and Electrochemical Corrosion to occur in the laboratory environment of copper IUDs. It has been noticed that the Free and Electrochemical Corrosion studies of the IUD models, which are widely used in our country, have not been studied sufficiently. In our study, Free and Electrochemical Corrosion behaviors of three different model IUDs in simulated uterine fluid were examined. In free corrosion tests; Test samples in 3 different models were exposed to free corrosion at 2 different pH values and for 4 different periods. In the Electrochemical Corrosion experiments, 3 different models were subjected to Electrochemical Corrosion at 2 different pH values. The liquids obtained at the end of free corrosion studies were analyzed by ICPMS to determine the amount of copper in their contents, pH degrees before and after corrosion were measured, and surface analysis of free corrosion IUD samples were performed with Scanning Electron Microscope (SEM). The data obtained as a result of simulated uterine fluid analysis showed that the amount of copper released from IUDs can reach levels that threaten human health. Grain limited and pitting corrosion was detected on the surface of copper IUDs by SEM surface analysis. It has been determined that Electrochemical Corrosion experiments can successfully represent the human body.