Levonorgestrel-releasing intrauterin sistem ve bakırlı rahim içi araçların kullanım süresi ile servikal sitoloji değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cervical cytology changes with respect to levonorgestrel-releasing intrauterin system and the copper intrauterine device utilisation time
  1. Tez No: 311308
  2. Yazar: NURAY YILDIRIMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZDEMİR, PROF. DR. SELAHATTİN KUMRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Levonorgestrel-releasing intrauterin sistem, Bakırlı rahim içi araç, servikal sitoloji, Levonorgestrel-releasing intrauterine system, Copper intrauterine device, Cervical cytology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Levonorgestrel-releasing intrauterin sistem ve bakırlı rahim içi araçların kullanım süresi ile servikal sitoloji değişikliklerinin değerlendirilmesiAmaç: Bakırlı rahim içi araç ve Levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanım süresi ile servikal sitolojik değişiklikler arasındaki ilişkiyi belirlemek.Materyal ve Metod: Çalışma grubuna Eylül 2011 - Mart 2012 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesine jinekoloji polikliniğine kontrasepsiyon ya da disfonksiyonel uterin kanama için bakırlı rahim içi araç ya da levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanan 60 olgu dâhil edildi. Çalışma grubu bakırlı rahim ii araç kullanan tek eşli ve cinsel yolla bulaşan infeksiyon hikâyesi olmayan 20 olgu (Grup 1) ve levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanan tek eşli ve cinsel yolla bulaşan infeksiyon hikâyesi olmayan 20 olgu (Grup 2) olarak ikiye ayırıldı. Kontrol grubu olarak (Grup 3) hiçbir rahim aracı kullanmayan tek eşli ve cinsel yolla bulaşan infeksiyon hikâyesi olmayan 20 olgu seçildi. Çalışma ve kontrol gruplarının servikal smear sitoloji sonuçları karşılaştırıldı.Bulgular: Bakırlı rahim içi araç kullanan grupta Klas 1, Klas 2, ASC-US (Anlamı saptanamayan anormal yassı epitel hücreleri), LGSIL (Düşük dereceli yassı epitel lezyonları) ve HGSIL (Yüksek dereceli yassı epitel lezyonları) tespit oranları sırası ile % 30 , % 60 , % 5, % 0 ve % 0 olarak saptandı. Levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanan grupta ise Klas 1, Klas 2, ASC-US, LGSIL ve HGSIL tespit oranları sırası ile % 60 , % 30 , % 0, % 10 ve % 0 olarak saptandı. Her iki grubu kontol grubu ile kıyasladığımızda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p=0.10).Sonuç: Bakırlı rahim içi araç ve levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanımı servikal sitoloji sonuçlarını etkiliyor gibi görünmemekle beraber, bakırlı rahim içi araç ve levonorgestrel-releasing intrauterin sistem kullanım süresine bağlı olarak gelişebilecek servikal değişikliklerin tespiti, daha geniş ve ileri araştırılması gereken bir konudur. Bakırlı rahim içi araç ve levonorgestrel-releasing intrauterin sistem uygulanımı öncesi ve sonrası, 1 yıl ara ile smear yaptırmalı, smear sonucu veya servikal görünümü nedeniyle gerekli görülürse kolposkopik muayene uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of cervical cytology changes with respect to levonorgestrel-releasing intrauterin system and the copper intrauterine device utilisation timeObjective: The aim of this study is to determine the changes in cervical cytology with respect to copper intrauterine device and levonorgestrel-releasing intrauterine system utilisation time.Material and Methods: This study included 60 women who attended to Düzce University School of Medicine gynecology outpatient clinic between September 2011 ? March 2012. The study group 1 and group 2 each consisted of 20 women with single partner who were using copper intrauterine device and levonorgestrel-releasing intrauterine system respectively for contraception or dysfunctional uterine bleeding in study group. The group 3 (control group) consisted of 20 women with single partner who were not using of any intrauterine device without a history of sexual transmitted disease. Cervical cytology results of study and control groups were compared.Results: In copper intrauterine device users, the detection rates of Class 1, Class 2, ASC-US (Atipical squamous cells of undetermined significance), LGSIL (Low grade squamous intraepithelial lesion), HGSIL (High grade squamous intraepithelial lesion) were 30 %, 60 %, 5 %, 0 % and 0 % respectively. In levonorgestrel-releasing intrauterine system users, the detection rates of Class 1, Class 2, ASC-US, LGSIL, HGSIL were 60%, 30 %, 0 %, 10 % and 0 % respectively. When compared with control group, there was no statistically significant difference in cytology results in either group (p = 0.10).Conclusion: Copper intrauterine device or levonorgestrel-releasing intrauterine system use does not seem to affect the cervical cytology results. However, determining the relationship between the possible cervical cytology changes with copper intrauterine device or levonorgestrel-releasing intrauterine system use should be evaluated with lager series. Cervical cytology smears must be taken before and after with one year interval and colposcopic evaluation should be done in case of abnormal cervical cytology results in women who use copper intrauterine device and levonorgestrel-releasing intrauterine system.