Rahim içi araç kullanan semptomatik kadınlarda bakteriyel kolonizasyonun malditof MS cihazı ile identifikasyonu
Identification of bacterial colonization in symptomatic women using intrauterine device with malditof MS device
  1. Tez No: 624130
  2. Yazar: TAHSİN TAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: rahim içi araç, levonorgestrelli intrauterin araç, genital kolonizasyon, inflamasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Oral kontraseptiflerden (OKS) sonra dünyada ikinci sırada tercih edilen doğum kontrol yöntemi olan rahim içi araç (RİA); etkili, ekonomik ve emniyetli bir yöntem olarak bilinmektedir. Etkinliği yüksek olmasına ve doğal hormonal siklusu bozmamasına rağmen bazı komplikasyonları mevcuttur. RİA kullanımına bağlı olarak gelişebilen komplikasyonlar arasında ektopik gebelik, uterus perforasyonu, spontan veya septik abortus, tubal adezyon, peritonit, pelvik abse, sepsis ve pelvik inflamatuvar hastalık yer almaktadır. Rahim içi araç kullanan kadınlarda pelvik inflamatuvar hastalık insidansının üç ile beş kat artmış olduğu bildirilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 2018-2019 yılları arasında çeşitli nedenler ile RİA çıkarılma kararı alınmış 233 kadın çalışmaya alınmıştır. Kültür için vajinaya kuru, steril disposable spekulum yerleştirildi. Vajinaya temas etmesinden sakınılarak RİA ipinden klemple tutularak serviksten çıkarıldı. Mikrobiyolojik tetkik için alınan örnekler 10-15 dakika içinde laboratuvara ulaştırıldı. Çalışmamıza alınan RİA tipi bakırlı Copper T 380 A ve Mirena® (Levonergestrelli [LNG] RİA) olup Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Mikrobiyoloji laboratuvarımızda kültür için sıvı besiyeri olarak buyyon aerob besiyeri olarak kanlı agar kullanıldı. Ekim yapılan aerob besiyerleri 370C de en az 48 saat bekletildikten sonra sonuç değerlendirildi. Çalışmaya aldığımız bireylerin minimum yaşı 20, maksimum 70 olup; yaş değerleri 39,64 ± 8,37 olarak bulunmuştur. Ortanca yaş ise 39'dur. Çıkarılan araçların %83,7'si bakırlı RİA iken %16,3'ü LNG RİA idi. Bireylerin %29,2'sinin 3, %21,2'sinin 2, %17,6'sının 4 gebelik öyküsü mevcuttu. Küretaj öyküsü hastalarımızın %58,2'inde bulunmazken, %30,5'inde 1 adet küretaj öyküsü bulunmaktaydı. Hastaların %41,2'sinde pelvik muayenede akıntı mevcutken, antibiyotik kullanım öyküsü %19,7, vajinal lavaj öyküsü %21,9, disparoni şikayeti olanlar %39,5, pelvik inflamatuvar hastalık öyküsü veya tuba ovaryan abse öyküsü %18,5 olarak bulunmuştur. Tüm RİA'lar içerisinde % 32,6 oranında üreme olmadı, %11,6 E.coli, %7,3 Lactobacillus türleri üredi. Bakırlı RİA'lar ierisinde %30,8 üreme olmazken, Mirenada® bu oran %42,1 idi. Sonuç olarak, bakırlı RİA kullanımı ile Mirena® arasında kolonizasyon açısından anlamlı fark bulunmadığı ayrıca çıkarılan RİA'ların teorik olarak kabul edildiği gibi steril olmadığı gözlenmiştir. Çalışmanın sağladığı katkı, rahim içi araçların güvenle kullanımının sürdürülebileceği ve yeni çalışmalara ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The intrauterine device (IUD), which is the second contraceptive method preferred in the world after oral contraceptives, is known as an effective, economical and safe method. Although it is high in efficacy and does not disrupt the natural hormonal cycle, it has some complications. Complications that may develop due to intrauterine use include ectopic pregnancy, uterine perforation, spontaneous or septic abortion, tubal adhesion, peritonitis, pelvic abscess, sepsis, and pelvic inflammatory disease. It is reported that the incidence of pelvic inflammatory disease has increased three to five times in women using intrauterine devices. Totally 233 women who were decided to remove the IUD for various reasons in the Gynecology and Obstetrics and Gynecology Clinic of Sivas Cumhuriyet University between 2018-2019 were included in the study. For culture, a dry, sterile disposable speculum was placed in the vagina. Avoiding contact with the vagina, the intrauterine device was removed from the cervix by holding it with a clamp on the device string. Samples taken for microbiological examination were delivered to the laboratory within 10-15 minutes. The IUD type included in our study is Copper T 380 A and Mirena® and is provided free of charge by the Ministry of Health. In our microbiology laboratory, blood agar was used as broth and aerob medium as liquid medium for culture. The results were evaluated after keeping the aerobic media at least 48 hours at 370C. The minimum age of the individuals we participated in the study is 20, maximum 70 years; age values were found to be 39.64 ± 8.37. The median age is 39 years. While 83.7% of IUDs removed were copper IUD, 16.3% were LNG IUD. Of the individuals 29.2% had 3 pregnancies, 21.2% had 2 pregnancies and 17.6% had 4 pregnancies. While pregnancy termination history was not found as 58.2%, 30.5% had a termination history. Of the patients 41.2% had vaginal discharge during pelvic examination and antibiotic use history was 19.7% and vaginal lavage history was 21.9% and those with dyspareunia history were 39.5% and pelvic inflammatory disease history or tuba ovarian abscess history was 18.5%. Among all IUDs, 32.6% did not reproduce, 11.6% E.coli and 7.3% Lactobacillus species reproduced. While 30.8% reproduction did not occur in copper IUDs, this rate was 42.1% for Mirena®. As a result, it was observed that there was no significant difference between the use of copper IUD and Mirena® in terms of colonization, and the extracted IUDs were not sterile as theoretically accepted. We believe that the contribution of the study, the safe use of intrauterine devices can continue and shed light on new studies. KeyWords: intrauterine device, intrauterine with levonorgestrel tool, genital colonization, inflammation