Yalnızlığın bağlanma stilleri, beğenilme arzusu ve olumsuz değerlendirilme korkusu açısından incelenmesi
The examination of loneliness in terms of attachment styles, desire for being liked and fear of negative evulation
  1. Tez No: 655040
  2. Yazar: FATMA BİNGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, bağlanma, bağlanma stilleri, beğenilme arzusu, olumsuz değerlendirilme korkusu, Loneliness, attachment, attachment styles, desire for being liked, fear of negative evaluation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada yalnızlık, bağlanma stilleri, beğenilme arzusu ve olumsuz değerlendirilme korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca yalnızlık, bağlanma stilleri, beğenilme arzusu ve olumsuz değerlendirilme korkusunun medeni durum ve cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu yaşı 19 ve üzeri olan 485 kadın ve 205 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Yalnızlık ile ilgili veriler“De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği”, bağlanma stilleri ile ilgili veriler“İlişki Ölçekleri Anketi”, beğenilme arzusu ile ilgili veriler“Beğenilme Arzusu Ölçeği”ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile ilgili veriler ise“Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada yalnızlık ile bağlanma stilleri (korkulu, kayıtsız, güvenli, saplantılı), beğenilme arzusu ve olumsuz değerlendirilme korkusu arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca, cinsiyet ve medeni duruma göre yalnızlık, bağlanma stilleri (korkulu, kayıtsız, güvenli, saplantılı), olumsuz değerlendirilme korkusu ve beğenilme arzusu düzeyinin önemli bir biçimde farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Regresyon analizi sonucunda, bireylerin yalnızlık düzeylerini korkulu, güvenli ve saplantılı bağlanma stilleri ile beğenilme arzusu değişkenlerinin istatistiksel açıdan anlamda düzeyde yordadığı, kayıtsız bağlanma stili ile olumsuz değerlendirilme korkusu değişkenlerinin yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, araştırmada bireylerin yalnızlık ve iki bağlanma stili (korkulu ve güvenli) düzeylerinin medeni duruma göre istatistiksel açıdan önemli düzeyde farklılaştığı, ve bu bağlanma stillerinin cinsiyete göre de önemli bir biçimde farklılaştığı görülmüştür. Diğer taraftan çalışma sonucunda bireylerin kayıtsız ve saplantılı bağlanma stili, beğenilme arzusu ve olumsuz değerlendirilme korkusu düzeylerinin cinsiyete ve medeni duruma göre önemli bir biçimde farklılaşmadığı bulunmuştur. Ayrıca yalnızlık düzeyinin de cinsiyete göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between loneliness, attachment styles, desire for being liked and fear of negative evaluation. The study also examined whether loneliness, attachment styles, desire for being liked and fear of negative evulation differ according to marital status and gender. The study group consists of 485 female and 205 male participants aged 19 and above. Data on loneliness“De Jong Gierveld Loneliness Scale”, data on attachment styles“Relationship Scales Questionnaire”, data on desire for being liked“Desire for Being Liked Scale”and data on fear of negative evaluation were collected using the“Fear of Negative Evaluation Scale”. In the study, the relationships between loneliness and attachment styles (fearful, dismissive, secure, preoccupied), desire for being liked and fear of negative evaluation were examined by correlation and regression analysis. In addition, whether the level of loneliness, attachment style (fearful, dismissive, secure, preoccupied), fear of negative evaluation and desire for being liked significantly differentiated according to gender and marital status was examined by independent sample t-test. The result of the analysis, it was found that the loneliness levels of the individuals was significantly predicted by the fearful, secure and preoccupied attachment styles and the desire for being liked variables, while it was not predicted by the dismissive attachment style and the fear of negative evaluation variables. Furthermore, it was found that the level of loneliness, two attachment style (fearful, secure), significantly differentiated according to the marital status, and those attachment styles significantly differentiated according to the gender. On the other hand, it was concluded that the level of dismissive, and preoccupied attachment styles, desire for being liked, and fear of negative evaluation did not differ significantly depending on gender and marital status. In addition, it was found that the level of loneliness did not differ significantly according to the gender.