English learners' motivation in higher education programs: Instructional and personal correlates
Yükseköğretim eğitim programlarındaki İngilizce öğrenenlerinin motivasyonu: Öğretimsel ve kişisel bağıntılar
  1. Tez No: 655063
  2. Yazar: GÖRKEM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AIKATERINI MICHOU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, İngilizce öğrenimi, sistematik derleme, öz-belirleme teorisi, akademik mücadele gücü, İngilizce hazırlık programları, Akademik Amaçlı İngilizce programları, motivation, learning English, systematic review, self-determination theory, academic buoyancy, English preparatory programs, English for Academic Purposes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışma, yükseköğretimdeki öğrencilerin İngilizce'yi ikinci yabancı dil olarak öğrenme motivasyonunu etkileyen faktörleri araştırmıştır. Sistematik derleme (1. Çalışma) Akademik Amaçlı İngilizce programı ve İngilizce hazırlık programı bağlamlarında literatürdeki motivasyon kavramlarının tanımlanması ve ölçülmesindeki karmaşıklığı ve bu motivayon kavramlarının eğitimsel bağıntılarla olan ilişkisini netleştirmeyi hedeflemiştir. İleriye yönelik çalışma (2. Çalışma) öğrencilerin İngilizce hazırlık programlarındaki sekiz haftalık kursun en başında sahip oldukları (1. Aşama) motivasyon deneyimleri ile kursun en sonundaki (2. Aşama) akademik mücadele güçleri ve kur sonu başarıları (3. Aşama) ile olan ilişkisini incelemiştir. Birinci çalışma, 30 makalenin derinlemesine gözden geçirilmesiyle motivasyon kavramının yalnızca 16 makalede açıkça ve belirli bir motivasyon kuramı ile tutarlı bir şekilde tanımlandığını, yalnızca 17 çalışmada motivasyonun tanımları ve ölçüleri arasıda tutarlılık olduğunu, ve gözden geçirilen bu çalışmalardaki metodoloji eksikliğini ortaya koymuştur. İki yüz altmış yedi öğrenci ile yapılan ve YEM uygulanan ikinci çalışmanın sonuçları göstermiştir ki ihtiyaç doyumunun (1. Aşama) özerk motivasyonu (1. Aşama) olumsuz yordadığını ve kontrollü motivasyonu olumlu etkilediği, ve bunun da sırasıyla olumlu ve olumsuz olarak akademik mücadele gücünü (2. Aşama) etkilediği sonucuna varılmıştır. İhtiyaç doyumu (1. Aşama) akademik mücadele gücü (2. Aşama) ile olumlu bir ilişki ortaya koymuştur. Son olarak, kontrollü motivasyon final başarısı ile olumsuz bir ilişki ortaya koyarken, akademik mücadele gücü (2. Aşama) öğrencilerin ihtiyaç doyumu ile final başarıları arasında aracılık etmiştir. Her iki çalışmanın sonuçları, Akademik Amaçlı İngilizce ve İngilizce hazırlık programlarında olabilecek öğretimsel anlamda iyileştirmeler ve müfredat değişiklikleri açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the motivational factors linked with English language learning motivation in higher education. A systematic review (Study 1) aimed to clarify the complexity of conceptualization and operationalization of motivational concepts in L2 learning in the literature of the English for Academic Purposes (EAP) program and English Preparatory Program (EPP) contexts, and their relation to educational correlates. A prospective study (Study 2) investigated the relation of students' motivational experience at the beginning (T1) of an eight-week course in EPPs to their academic buoyancy at the end of the course (T2) and achievement in the final exam (T3). In-depth systematic review (Study 1) of 30 articles showed that only 16 articles defined motivation clearly and consistently with a motivational theory, that there was consistency between definitions and measures of motivation in only 17 articles and that there were weaknesses in the methodology of the reviewed studies. Study 2, with 267 students revealed through SEM that students' T1 need frustration predicted negatively T1 autonomous and positively T1 controlled motivation, which, in turn, predicted positively and negatively, respectively, T2 academic buoyancy. T1 need satisfaction related positively to T2 academic buoyancy. Finally, T2 academic buoyancy mediated the relation between students' need satisfaction and final achievement while controlled motivation was also negatively related to final achievement. The results of both studies were discussed in terms of improvements of instruction and curriculum changes in EAP programs and EPPs.