Türk eğitim ve kültür tarihi açısından modern Türkiye'nin inşasında Osmanlı göçmenlerinin katkıları: Konya vilâyeti örneği
Contributions of the Ottoman migrants in terms of Turkish educational and cultural history in the establishment of modern Turkey: The case of Konya province
  1. Tez No: 655225
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM MERTCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, Göçmenlerin Katkıları, Göç ve Eğitim, Göç ve Kültür, Konya Göç, Immigrant, Contribution of Immigrants, Immigration and Education, Migration and Culture, Migration to Konya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 419
Özet
Hangi sebep ve sâiklerle gerçekleşirse gerçekleşsin bir kavram olarak adına göç olgusu denilen ve bu olguyu meydana getiren göç hadiseleri genellikle içinde barındırdığı ayrılık, göz yaşı ve çile gibi bir dizi negatif unsuru çağrıştırmaktadır. Osmanlı Devleti genel bir kabul edilişe göre Kırım Harbi'nden başlayarak son 70 yılında yoğun kitlesel göç hadiselerine muhatap olmak zorunda kalmıştır. Sınırların daralmasıyla birlikte kaybedilen topraklarda yaşayan yüzbinlerce insan, en son ve güvenli liman olarak Anadolu'ya göç etmiştir. Konya Vilâyeti, bu göçmenlerin iskân edildiği şehirlerden birisidir. Araştırmamızda Konya Vilâyeti'ne gelen göçmenlerin, bulundukları topluma ve bu şehir örneklemi üzerinden de modern Türkiye'nin inşasına yaptıkları katkıları özellikle eğitim ve kültür tarihi açısından değerlendirilmiştir. Genellikle göç travması, iskân problemleri ve uyum sıkıntıları ile yâd edilen ve çeşitli sebeplerle yaşadıkları mekânları terk etmeye mecbur kalmış olan göçmenler, bir onarım ve toparlanma sürecinden sonra kendilerine kucak açan anavatana çok yönlü katkılar sağlamışlardır. Bu çalışma bu göçmenlerin edilgen durumdan etken konuma gelme sürecini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
For whatever reason, migration incidents which are called migration phenomenon as a concept and bring about this phenomenon usually evoke many negative factors such as separation, tears, and suffering. According to a general acceptance, the Ottoman Empire had to deal with mass migration events starting from the Crimean War until the last 70 years. With the narrowing of the borders, hundreds of thousands of people living in the lost lands migrated to Anatolia the last safe harbor. Konya Province is one of the places where these immigrants were settled. In this study, the contributions of immigrants, coming to Konya Province, to where they live and the establishment of modern Turkey were evaluated especially in terms of education and cultural history. Immigrants who were forced to leave their places for various reasons are generally remembered with migration trauma, settlement problems, and adaptation problems but some of them have made versatile contributions to the homeland that embraced them after a period of restoration and recovery.