Komplikasyonsuz katarakt cerrahisinin retina üzerine etkisinin optik koherens tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of uncomplicated cataract surgery on retina by optical coherence tomography angiography
- Tez No: 655452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Foveal avasküler zon, katarakt cerrahisi, optik koherens tomografi anjiografi, Cataract surgery, foveal avascular zone, optical coherence tomography angiograpy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Komplikasyonsuz katarakt cerrahisinin fovea, parafovea ve peripapiller alanın mikrovasküler yapısı üzerine etkilerini optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz hastalıkları kliniğine başvuran ve cerrahileri komplikasyonsuz tamamlanan 53 hastanın 53 gözü dahil edildi. Katarakt cerrahisi öncesi ve sonrası 1.hafta, 1.ay ve 3.ay kontrollerinde en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK), OKTA yardımıyla Foveal Avasküler Zon (FAZ), Acircularity Index (AI), foveal dansite (FD), santral maküla kalınlığı (SMK), peripapiller sinir lifi kalınlığı (RNFL), Peripapiller Kapiller Damar Dansitesi (PPCVD) ile Inside Disc, yüzeyel ve derin foveal ve parafoveal kapiller pleksus dansite ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 62.1±7.2 (42-69) yıl olmakla birlikte % 47.2 si erkek, %52.8 i kadın olarak hesaplandı. Çalışma grubunda EİDGK (Snellen), ameliyat öncesi 0,25±0,16 iken ameliyat sonrası 1.ay ve 3.ayda sırasıyla 0,94±0,15 ve 0,95±0,14 bulundu (p0.05). Süperfisial ve derin kapiller pleksus fovea ve parafovea alanlarının dansitelerinde anlamlı artış bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Komplikasyonsuz katarakt cerrahisi sonrası, fovea ve çevresi ile perpipapiller dansite artışı ve SMK'da artış görüldüğü, bununla birlikte AI'de anlamlı değişiklik olmadığı saptandı. PPCVD'de de anlamlı değişiklik saptanmadı. Makülar ve peripapiller mikrovasküler yapı üzerindeki vasküler dansite değişikliklerine karşın görme keskinliği üzerindeki anlamlı sonuç, fakoemülsifikasyon teknikli katarakt cerrahisinin seçili vakalarda halen altın standart etkili ve güvenilir bir tedavi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aım of the present study is to evaluate the effects of uneventful cataract surgery with optical coherence tomography angiography (OCTA) in fovea, parafovea and peripapillary area's microvascular structure. Methods: The study included 53 patient's 53 eyes, which resulted in ,uneventful cataract surgery in the department of Ophtalmology in Adana City Education and Research Hospital. Before and after cataract surgery ,at the first week , first month, third month controls, best corrected visual acuity (BCVA), with OCTA; foveal avascular zone, Acircularity Index (AI),foveal density (FD), central macular thickness (CMT), peripapillary retinal nerve fiber layer(RNFL), peripapillary vascular density analysis(PPCVD) and inside disc, superficial and deep foveal, parafoveal capillary plexus density quantified. Results:The average age of the study was 62.1±7.2 (42-69) and % 47.2 male, %52.8 female. Before surgery; in the study group ,best corrected visual acuity(BCVA)(Snellen) found 0,25±0,16. After surgery, at the first and third mouth, in turn BCVA found , 0,94±0,15 and 0,95±0,14 (p0.05). There was a significant increase in superficial and deep capillary plexus fovea and parafovea area's density (p0.05). Conclusion:After uneventful cataract surgery,in fovea and its surroundings, peripapillary density and central macular thickness (CMT) increased, at the same time there was no significant change in Acircularity Index (AI). Also there was no significant change in PPCVD. In spite of vascular density changes in macular and peripapillary microvascular structure, the significant result in visual acuity shows that, in selected cases cataract surgery with facoemulsification technique is still gold standard effective and safe treatment.