İnşaat işlerinde meydana gelen süreksiz boşlukların oluşturduğu tehlikeler ve koruma uygulamaları
Dangers and conservation practies of continuous cavities in construction works
  1. Tez No: 655608
  2. Yazar: ONUR GÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU YEŞİM BÜYÜKAKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Railings, Safety Nets, Occupational Accidents, Construction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkemiz inşaat sektöründe ağır yaralanmaların ve ölümle sonuçlanan iş kaza tipleri arasında, süreksiz boşluklarda meydana gelen insan düşmesi tipinde ki kazaların genellikle toplu koruma önlemlerinin ya doğru uygulanmamasından ya da hiç uygulanmamasından kaynaklandığı görülmüştür. İnşaat sahalarında uygulanan toplu koruma tedbirlerinin hiçbir standart, kanun ya da yönetmeliklere bağlı olarak yapılmaması sorunların temelini oluşturmaktadır. Süreksiz boşluklarda yapılan çalışmalarda, kullanılan sistemlerin kurulumu, sökümü ve montajında yapılan hatalar ve eksiklikler iş kazalarının meydana gelmesinde en önemli nedenler olarak göze çarpmaktadır. İnşaat işlerinde yapılan her türlü koruma önleminde ilk amaç çalışanı yanıltmayacak şekilde ve tehlikeye karşı güvenli olacak şekilde koruması gerekmektedir. Toplu koruma yöntemleri düşme durdurucu ve düşme önleyici sistemler olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır. Düşme önleyici sistem TS EN 13374 Standardına uygun üretilmiş korkuluk sistemleridir. Düşme durdurucu sistemler ise TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 Güvenlik Ağı sistemleridir. Bu sistemlerin inşaat işlerinde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında TS EN 13374 Standardı, TS EN 1263-1 ve TS EN 1263-2 Standardı hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra Marmara Bölgesinin farklı bölgelerinde bulunan beş tane inşaat projesinde yüz kişi ile anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler kapsamında genel bir tablo ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Korkuluklar, Güvenlik Ağları , İş Kazaları, İnşaat
Özet (Çeviri)
The types of accidents such as falling from discontinuous spaces are among the types of accidents that result in severe injury and death in the construction business of our country. This is usually due to the fact that collective protection measures are not implemented correctly or not implemented at all. The fact that the collective protection measures applied at the construction sites are not made according to any standards, laws or regulations is the main reason for the serious consequences of accidents. In the studies carried out in discontinuous cavities, the installation, dismantling and installation of the systems used, errors and deficiencies are the most important reasons for the occurrence of occupational accidents. In all kinds of protection measures in construction works, the first aim should be to keep the employee in a safe manner and to keep them safe from the hazards they protect. Collective protection methods are classified into 2 categories as fall arrest and fall prevention systems. Fall prevention systems are temporary edge protection systems which are produced in accordance with TS EN 13374 Standard. Fall arrest systems are TS EN 1263-1 and TS EN 1263-2 Safety Net systems. The use of these systems in construction works is of great importance. In this thesis, theoretical information about TS EN 13374 Standard, TS EN 1263-1 and TS EN 1263-2 Standard are given. Then, a survey has been conducted with one hundred people in five construction projects in different areas of the Marmara Region, and a general picture of the matter has been tried to be drawn up within the scope of the data obtained.