Küreselleşen dünyada göçün uluslararası güvenliğe etkileri
Effects of immigration on international security in globalising world
- Tez No: 655609
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SERKAN TAFLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Göç, Göçmen, Uluslararası Güvenlik, Güvenlikleştirme, Uluslararası Göç, Globalization, Migration, Immigrant, International Security, Securitization, International Migration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada küreselleşme kavramı üzerinde inceleme yapılarak buna bağlı olarak yükselen göç hareketlerinin uluslararası güvenlik boyutu üzerinde durulmuştur. Küreselleşmenin yükselişe geçtiği 1980 sonrası dönemde değişen küresel sistem içerisinde yenilerinin ortaya çıkması ve kısaca akışların hızlanması dediğimiz dönemin başlangıcı ele alınmıştır. Özellikle bu dönemden sonra ulus-devletlerin etkinliği incelenmiş ve küreselleşmenin getirdiği sosyal, siyasi ve ekonomik dönüşümlerin nasıl yer edindiği incelenmiştir. Bu çalışmada da göçün güvenliği ve küreselleşmenin etkisiyle göçün uluslararası güvenlik boyutu değerlendirilmiş ve güncel tablolar, grafikler, veriler eşliğinde incelenmiştir. Çalışmamızın amacı daha önce ortaya konmuş olan göç ve küreselleşme konularını ortak paydada buluşturarak uluslararası güvenlik boyutuyla değerlendirilmiş yeni bir bakış açısı geliştirmesi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özgün bir niteliğe sahip olmasını düşünülen çalışmamızın, bu alanda çalışma yapacak olanlara da katkı sağlamasını amaçlamaktadır. Küreselleşme ile birlikte artan göç hareketliliğinin nedenleri, etkileri ve sonuçları üzerinden değerlendirme yapılarak ve temellendirilerek içerisinde birçok soruya cevap aranacak ve güvenlik boyutuyla irdeleyip ortak bir sonuç elde etmeye çalışılacaktır. Çalışmada farklı yerli ve yabancı kaynaklar kullanılmış ve bu bağlamda çalışmamızda en üst derecede çeşitlilik sağlanmaya çalışılmıştır. Böylece olabildiğince farklı bakış açıları ve bilgileri değerlendirme fırsatı bularak çalışmamızın içeriğinin zenginleştirilmesinin yanında çalışmamızın ulaşmaya çalıştığı sorulara vereceği cevaplar açısından daha güvenilir olması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmanın farklı bir bakış açısı ile sürekli olarak değerlendirilmesi ve çalışmanın amacına uygun yürümesi için değerli danışmanım ile çalışmanın her aşamasında görüş alışverişinde bulunarak çalışmanın en iyi biçimde sonuçlanması için uğraşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of globalization was examined, and the international security dimension of the rising migration movements was emphasized. The beginning of the period that we call the emergence of new ones in a changing global system and the acceleration of flows in the post-1980 period when globalization started to rise. Especially after this period, the effectiveness of nation-states was examined and how social, political and economic transformations brought by globalization were taken into consideration. In this study, security of the migration and the international security dimension of migration were evaluated via updated tables, graphs and the data. The aim of our study is to bring together the issues of migration and globalization, which were previously presented, on a common ground, and to develop a new perspective that is evaluated with the international security dimension. In this context, the another aim of the study, which is thought to have a unique quality, is to contribute to those who will work in this field. By evaluating and grounding on the causes, effects and consequences of the migration mobility increasing with globalization, many questions will be answered, and a common result will be tried by examining with the security dimension. Moreover, different domestic and foreign sources were used in the study and in this context, the highest degree of diversity was tried to be provided in our study. Thus, it is aimed to enrich the content of our study by finding the opportunity to evaluate as many different perspectives and information as possible, and to be more reliable in terms of the answers that our study will give to the questions it tries to reach. In addition, in order to continuously evaluate the study with a different perspective and to work in accordance with the purpose of the study, my valuable supervisor has been strived for the best result of the study by exchanging views at every stage of the study.