İnsan kaynaklarında arabuluculuk
Human resources medi̇ati̇on
  1. Tez No: 655618
  2. Yazar: GÜLDEN DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN ARZU EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, İnsan Kaynakları, İş Uyuşmazlıkları, Mediation, Human Resources, Labor Disputes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlarla ilgili iki tarafın sorunlara karşı oluşan bakış açısı farklılıkları değişik biçimlerde ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan farklı bakış açılarının ortak paydada birleşme durumu adına çözümünün sağlanabilmesi için öncelikli olarak eldeki problemin tanımı yapılmalı ve sonrasında söz konusu problemi çözebilecek uygun çözüm sistemi özümsenmelidir. Değişik toplumlar arasında yer alan kişiler arasında çoğalan günlük ve ticari bağlantılar sebebiyle hukuksal sorunların türlülük kazandığı ve söz konusu sorunların çözümü yönünden barışçıl veya başka bir ifade ile mahkeme haricinde olan uyuşmazlık çözülmesi için bazı stratejilerine yönelme tüm ülkeler içerisinde günden güne çoğalan bir önem seviyesine sahiptir. Mahkeme dışındaki anlaşmazlıklar için geliştirilen çözüm stratejilerinden özellikle arabuluculuk, sürecin açık olmama durumu, idarenin sert kurallarının olması, uyuşmazlık yönünde karar alma hakkının başka birine devredilemeyip uyuşmazlığın taraflarında kalması gibi kendine özgü yapısı nedeniyle tartışma konusu olan ve taraflar tarafından yeğlenen bir sistem olarak değerlendirilmektedir. Arabuluculuk sürecinin sonunda, taraflar çıkarlarına en uygun gördükleri çözümün kabulü üzerinde uzlaşma yapmaya çabalayacaklardır. Bu süreçte arabulucuysa söz konusu sonuca ulaştırabilmek adına sistematik biçimde oluşturulmuş yöntemler uygulayan ve uyuşmazlık konusunda karar alma hakkı olmayan, tarafsız ve bağımlı olmayan üçüncü kişi durumundadır. Bu çalışmanın amacı da, arabuluculuğu insan kaynakları çerçevesinde ele almak, alternatif uyuşmazlık kavramını detaylı biçimde inceleyerek çözüm yollarını açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
In any interaction in daily life, viewpoint differences between two parties may occur in different ways. In order for the solution to be achieved in the name of the meeting different perspectives within the common ground, firstly the problem must be addressed and a solution system that may solve the problem must be adopted. Due to the increasing number of daily and commercial connections among people in different societies, there is a growing level of significance the tendency towards some strategies that offer peaceful solutions or in other words outside court solutions in all countries as legal problems become more sophisticated. Mediation is regarded as a system of debate and favored by the parties as an outside court solution and it has a peculiar structure due to the reasons like; unclear state of the process, hard rules of administration and inability to transfer the right to make a decision in the direction of dispute and the status stays within parties. At the end of the mediation process, the parties will endeavor to reach a consensus on the acceptance of the solution that they deem best suited to their interests. The mediator is a third party who does not have the right to make a decision about the dispute, is impartial and independent, and applies systematically established methods in order to bring the parties to the conclusion in question. The aim of this study is to deal with mediation within the framework of human resources, to examine the alternative dispute concept in detail and to explain the remedies.