Hemşirelere örgütsel vatandaşlık davranışı kazandırmada NLP uygulamalarının etkisi
The effect of NLP practices in gaining organizational citizenship behavior to nurses
- Tez No: 655643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRİYE HİLAL YAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Neuro Linguistic Programming (NLP), Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Nurses, Neuro Linguistic Programming (NLP), Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelere“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD)”bilinci kazandırılmasında Neuro Linguistic Programming (NLP) uygulamalarının etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü ve deneysel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini NLP eğitim (60), standart eğitim (60) ve kontrol (60) gruplarına atanan toplam 180 hemşire oluşturmuştur. Veriler Ocak-Nisan 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyo-Demografik Özellikler Bilgi Formu ve Örgütsel Vatandaşlık Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare, Tukey HSD ve ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular: NLP eğitim grubundaki ÖVD toplam puanı, standart eğitim grubu ve kontrol grubundaki ÖVD toplam puanına göre istatistiksel olarak önemli farklılık saptandı (p0.05) en yüksek puan artışı NLP eğitim grubunda görüldü. Sonuç: Araştırmada hemşirelere ÖVD kazandırmada NLP uygulamalarının kullanımı etkili bir yöntem olabileceği belirlenmiştir. Hemşirelere ÖVD kazandırmada özellikle bilgilendirme ve katılım, hoşgörülülük ile vicdanlılık davranışlarında arzulanan hedeflere ulaşmada NLP uygulamalarının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the effect of Neuro Linguistic Programming (NLP) practices in raising the awareness of“Organizational Citizenship Behavior (OCB)”. Material and Method: The research was conducted in a randomized controlled and experimental design. The sample of the study consisted of 180 nurses assigned to NLP Education (60), Standard Education (60) and control (60) groups. Data were collected between January-April 2020. Socio-Demographic Features Information Form and Organizational Citizenship Level Scale were applied. Descriptive statistics, Chi Square, Tukey HSD and ANOVA tests were used to evaluate the data. Results: A statistically significant difference was found in the total score of the OCB in the NLP education group compared to the standard education group and the control group (p 0.05), the highest score increase was observed in the NLP education group. Conclusion: It has been determined that use of NLP applications can be an effective method in gaining OCB to nurses. It is recommended to use NLP applications to achieve the desired goals, especially in informing and participation, tolerance and conscientiousness behaviors in gaining OCB to nurses.