Kriptozoospermi hasta grubunda elde edilen spermlerin kaynaklarına ve hazırlama tekniklerine göre embriyo gelişimi ve gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of embryo development and pregnancy results according to the sources and preparation techniques of sperms obtained in cryptozoospermia patient group
- Tez No: 655662
- Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ PABUÇCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Embriyo gelişimi, Gebelik, İntrastoplazmik sperm enjeksiyonu, Kriptozoospermi, Embryo development, Pregnancy, Intractoplasmic sperm injection, Cryptozoospermia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Doğan Sadık. Kriptozoospermi Hasta Grubunda Elde Edilen Spermlerin Kaynaklarına ve Hazırlama Tekniklerine Göre Embriyo Gelişimi ve Gebelik Sonuçlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2021 Erkek infertilitesinin asıl nedenleri sperm azlığıdır. Kriptozoospermi hastaları için üremeye yardımcı teknikler içerisinde tek tedavi yöntemi intrastoplazmik sperm enjeksiyonudur. ICSI yöntemi her ne kadarda sperm sayısının önemini azaltmış olsa da laboratuvar ve klinik sonuçları açısından değerlendirilmeye ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı subgrup olarak kriptozoospermi erkek infertilitesi tanıları nedeniyle intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu uygulanan hastaların sperm elde edildiği kaynağa (ejekülat, TESE) göre embriyo gelişimi ve gebelik sonuçlarını retrospektif olarak karşılaştırmaktır. Kriptozoospermi tüm semende nadir veya az sayıda sperm görülmesidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kriptozoospermi 100 bin/ml altındaki sperm değerleri olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın örneklemini 2017-2019 yılları arasında İ.A.Ü. VM Medicalpark Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ve Centrum Clinic Tüp Bebek Merkezine başvurmuş 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar kriptozoospermi hastalarının da sperm elde edilme kaynağına göre ayrı olarak seçildi. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda gruplar arasında embriyo gelişimi ve gebelik oranları oranları açısından anlamlı bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
Doğan Sadık. Comparison of Embryo Development and Pregnancy Results According to The Sources and Preparation Techniques of Sperms Obtained ın Cryptozoospermia Patient Group, Master Thesis, Ankara, 2021 The main causes of male infertility are low sperm count. The only treatment method among assisted reproductive techniques for cryptozoospermia patients is intrastoplasmic sperm injection. Although the ICSI method has reduced the importance of sperm count, it needs to be evaluated in terms of laboratory and clinical results. The aim of this study is to retrospectively compare the embryo development and pregnancy outcomes of patients who underwent intracytoplasmic sperm injection due to cryptozoospermia and male infertility diagnoses as a subgroup according to the source (ejaculate, TESE) from which the sperm was obtained. Cryptozoospermia is the occurrence of rare or few sperm in all semen. According to the data of the World Health Organization, cryptozoospermia was accepted as sperm values below 100 thousand / ml. The sample of the study is 50 patients who applied to between 2017-2019 İ.A.Ü. VM Medicalpark Hospital IVF Center and Centrum Clinic IVF Center were included in the study. The patients included in the study were selected separately according to the sperm retrieval source of the cryptozoospermia patients. As a result of the statistical analysis, no significant difference was found between the groups in terms of embryo development and pregnancy rates.