Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin evlilik beklentisi ile ilişkisi
Relationship of university students' attachment styles with expectation of marriage
- Tez No: 655760
- Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Bağlanma Kuramı, Evlilik, Evlilik Beklentisi, Attachment, Attachment Styles, Attachment Theory, Marriage, Marriage Expectation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Evlilik beklentisi, değişen toplumsal cinsiyet rolleri ve şehirleşme ile öne çıkan bir kavram olup literatürde bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Yetişkin bağlanması ise temelini bakım verenden alan insanın dünyayla kurduğu ilişkisini belirleyen ilişki stratejisidir. Geç ergenlerin romantik ilişkilerinden beklentilerinin yetişkin bağlanmasıyla etkileşimi konu alan bu çalışma literatürde daha önce araştırılmamış özgür bir araştırmadır. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerine göre evlilik beklentisinin farklılaşıp farklılaşmadığını karşılaştırmaktır. Araştırmanın örneklemini 411 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. İlişkisel tarama yöntemiyle yapılan araştırmaya 18-25 yaş arasında üniversite öğrencisi 259 kadın, 152 erkek katılmıştır. Çalışmamızda; 112 kişi kötümser, 235 kişi gerçekçi ve 64 kişi idealist evlilik beklentisine sahip olmakla beraber, güvenli bağlanma puanları yüksek olanlarında daha fazla idealist evlilik beklentisine sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmaya katılan kadın üniversite öğrencilerinin erkeklere göre daha çok Kaygılı/Kararsız Bağlanma Stiline sahip oldukları tespit edilmiştir. İdealist evlilik beklentisi ile güvenli bağlanma ilişkisinin incelenmesi ve aralarındaki nedenselliğin incelenmesi için konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Marital expectation is a new concept that stands out with changing gender roles and urbanization, and studies on this subject in the literature are limited. Attachment of adults is the relationship strategy that determines the relationship of the person who takes the foundation from caregiver with the world. This study, which deals with the interaction of late adolescents from their romantic relationships with adult attachment, is a unique research that has not been previously investigated in the literature. The purpose of this study is to investigate whether the expectations of marriage differ according to the attachment styles of university students. The sample of the research consists of 411 university students. 259 females and 152 males between the ages of 18-25 participated in the research conducted with relational scanning method. In our studies it was determined that 112 people are pessimistic, 235 people are realistic and 64 people have idealistic marriage expectations, but those with high attachment scores have more idealistic marriage expectations. It was also determined that female university students who took part in the study had more Anxious/ Unstable Attachment styles than men. Furter research is needed on this subject to examine the relationship between idealistic marital expectation and secure attachment and casuality between them.