Rekreatif aktivitelere katılan down sendromlu ve otizmli bireylerin ailelerinin yaşam memnuniyeti ile sürekli kaygı durumlarının incelenmesi
Investigation of life satisfaction and trait anxiety of families of individuals with down syndrome and autism participating in recreative activities
- Tez No: 655781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Down Syndrome, Autism, Recreation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırman, rekreaktif aktivitelere katılan down sendromlu ve otizmli bireylerin ailelerinin mutluluk düzeyleri ve sürekli kaygı durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2019-2020 yıllarında Ankara, Konya, Malatya illerindeki özel eğitim merkezleri oluştururken örneklemini ise bu illerde özel eğitim merkezlerinde eğitim gören down sendromlu ve otizmli bireylerin gönüllü anne ve babaları oluşturmaktadır. Veri toplama çalışmaları sonucunda 120 adet anket uygulanmış olup kullanılabilir geçerli anket sayısı 98'dır.Veri matrisinde 17 katılımcının ölçeklerdeki maddelerin % 75'inden fazlasını yanıtlamadıkları görülmüş ve bu kişiler veri setinden çıkarılmıştır. Böylece araştırma grubu 51 kadın ve 30 erkek olmak üzere toplamda 81 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında ailelerin mutluluk düzeylerini ölçmek için Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Hills ve Argyle (2002) tarafından mutluluğu ölçmek üzere geliştirilmiş, 28 maddelik ve 6'lı Likert tipi (1-Hiç katılmıyorum, 6-Tamamen katılıyorum) bir ölçme aracıdır. Ailelerin stres ve kaygı düzeylerini ölçmek için Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Sürekli kaygı ölçeğini Spielberger ve ark. (1970), tarafından geliştirilmiştir. Öner ve Le Compte (1974-1977) tarafından Türkçeye uyarlanıp, güvenirlik ve geçerlik çalışmaları yapılmıştır Rekreatif aktivitelere katılan down sendromlu bireyler ve otizimli bireylerin ailelerinin mutluluk düzeyleri ve sürekli kaygı durumlarının incelenmeye yönelik yapılan anket ve ölçek uygulamalarından elde edilen veriler SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında değerlendirildi. Verilerin normal dağılım gösterdiği ve parametrik test varsayımlarının sağlandığı anlaşıldığından istatistiksel analizlerde parametrik testler kullanıldı. Katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve aylık gelir düzeylerine ilişkin frekans dağılımları hesaplandı. Ölçümle belirtilen sürekli bir değişken yönünden bağımsız iki gruba ilişkin ortalama arasındaki farkın manidarlığı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Independent Sample T Testi) ile belirlendi. Üç veya daha fazla bağımsız gruba ilişkin ortalamaların manidarlığı ise Bağımsız K Örneklem Testlerinden Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) ile test edildi. Çalışmada kullanılan istatistiksel analizler %95 güven aralığında 0.05 hata düzeylerinde gerçekleştirildi. Sonuç olarak gerek literatürlerde gerekse araştırmamızda olsun rekreatif aktivitelerin ve egzersizin engelli bireylerde ve ebeveynlerinde mutluluk düzeyleri ile sürekli kaygı durumlarının arttırdığı görülmektedir. Kaygı durumundaki artışın sebebi olarak da ailelerin çocuklarının katıldığı aktivitelerde başarılı olacak mı, faydası var mı ,çocukları memnun mu diye kaygılarına bağlayabiliriz. Anahtar kelime : Down Sendromu, Otizm, Rekreasyon
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the happiness levels and trait anxiety of the families of individuals with Down syndrome and autism who participated in recreactive activities. Quantitative research method was used in the study. The population of the study was composed of special education centers in Ankara, Konya and Malatya provinces in 2019-2020, while the sample is composed of voluntary parents of individuals with Down syndrome and autism who receive education in special education centers in these provinces. As a result of the data collection studies, 120 questionnaires were applied and the valid number of questionnaires available was 98. In the data matrix, it was observed that 17 participants did not answer more than 75% of the items in the scales and these people were excluded from the data set. Thus, the research group consists of a total of 81 people, 51 women and 30 men. Oxford Happiness Scale was used to measure the happiness levels of families within the scope of the study. It is a 28-item and 6-item Likert type (1-I totally disagree, 6-I totally agree) measurement tool developed by Hills and Argyle (2002) to measure happiness. The Trait Anxiety Scale was used to measure the stress and anxiety levels of families. Spielberger et al. (1970), developed by. Adapted into Turkish by Öner and Le Compte (1974-1977), reliability and validity studies were carried out. Sciences) was evaluated in the package program. Parametric tests were used in statistical analysis, as it was understood that the data showed normal distribution and parametric test assumptions were achieved. Frequency distributions were calculated for the participants' gender, age, education level and monthly income levels. The significance of the difference between the mean for two groups independent of a continuous variable specified by measurement was determined by the Independent Sample T Test. The significance of the means for three or more independent groups was tested by One Way Analysis of Variance (One Way Anova), one of the Independent K Sample Tests. The statistical analyzes used in the study were performed at 0.05 error levels at 95% confidence interval. In conclusion, both in the literature and in our research, it is seen that recreational activities and exercise increase the levels of happiness and trait anxiety in individuals with disabilities and their parents. The reason for the increase in the anxiety situation can be attributed to the concerns about whether the activities of the children of the families will be successful, whether they are useful, whether the children are satisfied.