Kitle fonlaması
Crowdfunding
  1. Tez No: 655910
  2. Yazar: ASLI ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. NUSRET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle Fonlaması, Kitlesel Fonlama, Kitle Fonlaması Platformları, Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği, JOBS Act, Crowdfunding, Crowdfunding Platforms, Equity Crowdfunding, JOBS Act
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kitle fonlaması, proje sahiplerinin, internet üzerinden faaliyet gösteren platformlar aracılığı ile hayata geçirmek istedikleri projeleri kitlelerin bilgisine sunarak, ihtiyaç duydukları fonu kitlelerden toplamak amacı ile yapmış oldukları açık çağrıdır. Alternatif finansman yöntemi olarak karşımıza çıkan kitle fonlaması modeli, özellikle 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında klasik yöntemler ile fon temin edilmesinin zorlaşması sonucu tercih edilmeye başlanmıştır. 2008 yılından bu yana çok sayıda kitle fonlaması platformu kurulmuş ve birçok girişimci tarafından da bu platformlar aracılığı ile fon toplanmış, toplanan fonlar ile de çok sayıda proje başarı ile hayata geçirilmiştir. Kitle fonlaması modelinin bu denli tercih edilmesi sonucu, devletler bu alternatif finansman yönteminin yasal altyapısını oluşturmak için harekete geçmiştir. Bu çalışma kapsamında kitle fonlaması modelinin ne olduğu, bu modele neden ihtiyaç duyulduğu, bu modelin nasıl gelişme gösterdiği ve devletlerin yasal altyapıyı nasıl sağladığı irdelenmiş ve açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca karşılaştırmalı hukukta kitle fonlaması modeline ilişkin yasal düzenlemeler de ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Crowdfunding is an open call that has been made through internet platforms to raise fund and capital by project owners in order to realize their projects. Crowdfunding has been emerged as an alternative financing method and started to be preferred especially after the global economic crisis in 2008, as a result of difficulties of raising funds via traditional financing methods. Since 2008, many crowdfunding platforms have been established, many entrepreneurs have raised funds through these platforms and many projects have been successfully put into practice. As a consequence of preference of crowdfunding model, on such a scale, states have started to take actions in order to to establish legal infrastructure of this alternative financing method. Within the context of this study, crowdfunding has been examined and explained in terms of what is the model of crowdfunding, why crowdfunding has been needed, how crowdfunding developed and how states have provided legal infrastructure of crowdfunding. Also regulations regarding the crowdfunding model in comparative law has been discussed.