Algılanan toksik liderlik ve örgütsel bağlılık ile iş tatmini etkileşimi: Medya çalışanları üzerinde bir araştırma
The interplay to perceived toxic leadership, organizational commitment and job satisfaction: A research on the media workers
  1. Tez No: 655920
  2. Yazar: NİLAY SARIKAYA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toksik Liderlik, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Toxic Leadership, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'deki medya çalışanları tarafından algılanan örgüte bağlılık, iş tatmini kavramlarının, toksik liderlik tarzıyla olan etkileşiminin belirlenmesidir. Maruz kalınan toksik liderlik tarzının, çalışanların iş tatminini ve dolayısıyla örgüte olan bağlılıklarıyla nasıl bir etkileşimde bulunduğu, araştırmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Bu araştırma için öncelikle literatür taraması yapılmış; genel liderlik tarzları ve sonrasında toksik liderlik tarzı detaylı olarak incelenmiş; iş tatmini ve örgüte bağlılık kavramları araştırılmıştır. Araştırmanın temel kavramlarının incelenmesinden sonra araştırma modeli ve hipotezleri oluşturulmuştur. Medya çalışanlarının işletmelerine karşı olan örgütsel bağlılığına ilişkin tutumlarını belirlemek Meyer ve Allen (1984; 1997)'ın geliştirdiği 24 maddeden oluşan Örgütsel Bağlılık Ölçeği (OCQ) kullanılmıştır. Bu ölçek 5'li Likert skalasına göre derecelendirilmiş ve '5=kesinlikle katılıyorum ve 1=kesinlikle katılmıyorum.' aralığında puanlanmıştır. Anketin ikinci kısmında, çalışanların iş tatmini boyutunu ölçmek için toplam 20 ifadeden oluşan gecerlilik ve güvenirliği sınanmış 'Minnesota İş Tatminin Ölçeği' anketi kullanılmıstır. Türkçe'ye çevirisi araştırmacılar tarafından yapılmıştır. Ölçekte 5'li Likert kullanılmış ve '5=çok memnunum ve 1=hiç memnun değilim.' aralığında puanlanmıştır. Toksik liderlik kavramı çok yeni bir liderlik kavramı olduğu için, bu araştırmada; Andrew A.Schmidt'in (2008) uyguladığı“Development and Validation of the Toxic Leadership Scale”ölçeğinden faydalanan (Celebi & Yıldız, 2015) 'ın faktör analizinden sonra oluşturduğu, 4 alt boyutlu 30 maddeli ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 5'li Likert skalasına göre derecelendirilmiş '5=kesinlikle katılıyorum ve 1=kesinlikle katılmıyorum.' aralığında puanlanmıştır. Araştırmada Türkiye genelinde faaliyet gösteren en büyük televizyon kurumları çalışanları üzerinde anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışanlara uygulanan anket sonrasında elde edilen veriler ise, betimleyici ve açıklayıcı istatistik yardımı ile analiz edilmiştir. Analizler soncunda toksik liderlik, iş tatmini ve örgütsel bağlılık değişkenleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the interaction of concepts such as perceived organizational commitment and work satisfaction with the toxic leadership style among media employees in Turkey. The study mainly tackles the question, what kind of interaction exists between toxic leadership style and job satisfaction of employees, hence their commitment to the organisation. For this study, firstly, a literature research was conducted, leadership styles in general and toxic leadership style in detail were examined, and concepts like work satisfaction and organizational commitment were investigated. After the examination of main concepts of the study, research model and hypotheses were constructed. In order to determine the attitude of media employees' regarding the organizational commitment towards their corporations,“The Organizational Commitment Questionnaire (OCQ)”developed by Allen and Meyer (1984; 1997) consisting of 24 items was used. It was classified on the basis of a 5-point Likert scale and graded in the range of 5=“Strongly Agree”; 1=“Strongly disagree”. In the second part of the questionnaire, in order to measure the employees' work satisfaction size, Minnesota Work Satisfaction Scale with 20 items of which validity and reliability has been tested was used. It has been translated into Turkish by researchers. It was classified on the basis of a 5-point Likert scale and graded in the range of 5=“Very Satisfied”; 1=“Very Dissatisfied”. Since the toxic leadership is a very new concept in leadership area, in this study, (Celebi & Yıldız, 2015)'s scale consisting of 4 subdimensions and 30 items was used, which was constructed after the factor analysis with the help of“Development and Validation of the Toxic Leadership Scale”implemented by Andrew A. Schmidt (2008). The scale was classified on the basis of a 5-point Likert scale and graded in the range of 5=“Strongly Agree”; 1=“Strongly disagree”. For collecting the data which was used in the study, a survey was conducted among employees who have been working in the largest television channels of Turkey. The data which was obtained by the said survey was analyzed with the help of descriptive and explanatory statistics. In the scope of the research, a statistically significant relationship was found between toxic leadership, job satisfaction and organizational commitment variables.