Job satisfaction and turnover intention in private schools in Mosul
Musul'daki özel okullarda iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki
- Tez No: 655927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, İşten ayrılma niyeti, Özel okullar, Eğitim Sistemi, Musul, Job satisfaction, Turnover intention, Private schools, Education System, Mosul
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı Musul / Irak'taki özel okullarda iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Çalışma ayrıca, farklı demografik değişkenlerin Musul'daki öğretmenlerin iş tatmini ve işten ayrılma niyetleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını bulmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın yapılmasının nedeni, IŞİD ile savaştan sonra özellikle çok sayıda devlet okulunun yıkılması veya hasar görmesi ve Musul'da özel okulların sayısının artmasıdır. Araştırmanın yürütülmesi için anket yöntemi kullanılmıştır. On okul ziyaret edilmiş ve 230 öğretmen anketleri yanıtlamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre Musul'da özel okullarda görev yapan öğretmenlerin iş tatmini düzeyi 5 ölçeğinde 3,75'tir. Memnuniyetsizlik ve işten ayrılma niyetine dair işaretler var. Pearson korelasyon testi sonuçlarına göre, iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında negatif bir ilişki bulunmuştur, iş tatmini düştüğünde işten ayrılma niyetinin arttığı görülmüştür. Bulgular ayrıca yaş, cinsiyet, eğitim gibi demografik değişkenlerin iş tatmini ile hiçbir ilişkisi olmadığını, kadrolu olmanın, deneyim ve okul düzeyinin iş tatmini ile negatif korelasyonu olduğunu göstermiştir. İşten ayrılma niyeti ölçeği ve aynı demografik değişkenlere de Pearson korelasyon testi uygulanmış, elde edilen bulgulara göre işten ayrılma niyeti ile cinsiyet, yaş, eğitim ve okul düzeyi arasında bir ilişki olmadığını, işten ayrılma niyeti ile deneyim ve kadrolu olma arasında pozitif bir korelasyon olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine if there was correlation between job satisfaction and turnover intention in private schools in Mosul/ Iraq. The study also aims at finding if different demographic variables have any effect on the job satisfaction and the turnover intention for teachers in Mosul or not. The reason for conducting this study is the increasing number of private schools in Mosul, especially after the war against ISIS where a large number of public schools were destroyed or damaged. Questionnaire tool was used to conduct the survey. Ten schools were visited, and 230 teachers participated by filling the printed questionnaires. The findings of the research were: the satisfaction level for teachers in private schools in Mosul is 3.75 on a scale of 5. There are signs of dissatisfaction and turnover intention. Pearson correlation test showed that there is a negative correlation between job satisfaction and turnover intention, the turnover intention increases when the job satisfaction decreases. The findings also showed that the demographic variables: age, gender, education has no correlation with job satisfaction, while tenure, experience, and school level have negative correlations with job satisfaction. Pearson correlation test was also applied on the turnover intention scale and the same demographic variables, the findings revealed that there were no correlations between turnover intention and gender, age, education, and school level, and there is a positive correlation between turnover intention and the variables: tenure, and experience.