دور الرواية العربية في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها
Yabancılara Arapça öğretiminde romanın rolü
  1. Tez No: 656038
  2. Yazar: NOUR MOHAMMAD BAHJAT MUFLIH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yeni, kültürel yeterlilik, bilgilendirici giriş, yapısal giriş, ileri düzey., Dil, Roman, Öğretme teknikleri, Arapça eğitimi, Eğitim yöntemleri, Kültür yeterliliği, yeterlilikleri, Novel, cultural adequacy, informatical entry, structural entry, advanced level. Key words: Teaching arabic for non-native speakers, Competencies, Culture adequacy, Education methods, Advanced level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, Arapça öğrenenlerin kültürel yeterliğini dil ve kültür birliğine dayalı olarak geliştirmeyi ve öğrencilerin performansının ve topluma bilgisinin büyük öneminin kültür bilgilerine bağlı olmasını amaçlamaktadır. Araştırma aynı zamanda kültürün bileşenlerini ve özelliklerini sunar ve onun kapasitesinin sorununu ele alır, ve kültür öğretiminde romanı kullanarak etkili yöntemler önermeye ve faydalı çözümler sunmaya çalışarak, onunla ilgili çeşitli konulara yaklaşmaktadır. Araştırma ayrıca Arap romanının önemini ve uluslararası romanlar arasındaki yerini ve Arap halkının entelektüel, davranışsal ve medeniyet kültürünü kanıtlamada oynadığı önemli rolü göstermektedir. Roman edebi bir tür olduğundan ve edebi türler uluslararası standartlara göre ileri düzeyde öğretildiği için araştırma ileri sınıf öğrencilerini hedeflemektedir. Araştırma aynı zamanda kültürün öğretildiği farklıi yollar , bu bilgiyi destekleyen ve öğrencilerin zihninde yerleştiren sınıf ve ders dışı yöntemlerle, öğretmenin eğitim sürecindeki önemli rolü ile, ve eğitim sürecini verimli bir şekilde tamamlamaya yardımcı olan bazı yönergelerle ele alır. Ve son olarak, araştırma yukarıda bahsedilen girişlere ve yöntemlere göre romanı sınıfta kültür öğretiminde kullanma mekanizmasını gösteren çeşitli uygulamalı modeller sunar.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is developing the cultural adequacy of the Arabic language among the non native Arabic speakers.This depends basically on two factors ; first the unity of language and culture and second the foreign learners' crucial knowledge of the Arabic culture to be able to indulge in that society. The research shows the components of that culture and its characteristics, as well as resolving its problem of vastness and its different issues. The research tries to provide effective tools and productive ways to induce the Arabic novel in teaching culture. The research also reveals the importance of the Arabic novel and its position among the universal novels along with shedding spotlight on the role of the novel in forming the Arabic nations' intellectual, behavioral and modernised culture. The research targets the advanced learners because the novel is a form of literary writing and such forms are taught only to advanced students according to international standards. The research introduces too the ways through which culture is taught. It tells about techniques of class learning and no class learning that support knowledge and plant it properly in the minds of the learners. It demonstrates the importance of the teacher role in the process of teaching and points out few of the guidelines that help in completing that with the best level of efficiency. At the end the research displays various practical examples that show how to induce the use of the novel in teaching culture in the class according to the previous methods.