Memantin ve donepezil etken maddelerinin spektrofotometrik olarak kemometrik tayini
Chemometric determination of memantine and donepezil agents by spectrophotometry
  1. Tez No: 656158
  2. Yazar: BURAK HASAN AKDUMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİDE ERTOKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Memantin, Donepezil, Kemometri, Ultra-Viyole Görünür Bölge Spektroskopisi, Memantine, Donepezil, Chemometry and Ultra-Violet Visible Region Spectroscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Memantin ve donepezil içeren Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaç numunesini analiz etmek için yapılmış bu çalışmada, UV Görünür Bölge Spektroskopisi, kemometri tayini yöntemi ile birlikte kullanılmıştır. Memantin ve donepezil etken maddelerinin ultraviyole spektrumları ölçülerek kaydedilmiş, çalışılabilecek saflık değerinde olduğu görülmüş ve analiz çalışması yapılmıştır. Uyguladığımız yöntemde, memantin ve donepezil için yüzde (%) geri kazanımı ortalaması sentetik karışım için ve ilaç numunesi için hesaplanmıştır. Hesaplanan değerler, oldukça yüksektir. Kullanılan PLS ve PCR kalibrasyon tekniklerinden ulaşılan sonuçlara ANOVA testi yapılarak yöntemlerin kontrolü sağlanmıştır. Geliştirilmiş yöntemler, tekrar edilebilir, duyarlılığı hassas ve doğru sonuç veren yöntemlerden biri olup memantin ve donepezil içeren ilaç numunelerinin analizinde önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted to analyze the drug sample used in the treatment of Alzheimer's containing memantine and donepezil, UV Visible Spectroscopy was used together with the chemometry determination method. The active ingredients of memantine and donepezil were recorded by measuring their ultraviolet spectra, it was observed that they were of a purity value that could be studied and the analysis study was conducted. In our method, the percentage (%) recovery average for memantine and donepezil was calculated for the synthetic mixture and for the drug sample. The calculated values are very high. The results obtained from the used PLS and PCR calibration techniques were controlled by performing ANOVA test. Improved methods are repeatable, sensitive and accurate, and can be recommended in the analysis of drug samples containing memantine and donepezil.