Aile Sağlığı Merkezimize başvuran okul çağı çocukların obezite, malnutrisyon, boy kısalığı, hipertansiyon ve anemi taramalarının değerlendirilmesi
Evaluation of obesity, malnutrition, short stature, hypertension and anemia screening of school-age children applying to our family health center
- Tez No: 656188
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Okul taramaları, çocuklarda obezite, School screenings, obesity in children
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Birinci basamak sağlık hizmetlerinin temelini oluşturan koruyucu hizmetler; hastalık riski taşımayan bireylerin bu risklerden uzak tutulması, risk altındaki bireylerin risklerinin azaltılması, mevcut hastalıkların erken tanı ve tedavisi ile kronik hastalıkların kalıcı hasar oluşturmalarının önlenmesini içerir. Bu çalışmanın amacı bu doğrultuda yaptığımız okul taramaları sonucunda zayıflık, normal ağırlık, hafif şişmanlık, şişmanlık, bodurluk, kısa boy uzunluğu görülme sıklığının (prevelansının) ortaya konulması, ayrıca tarama yaptığımız çocuklarda hipertansiyon sıklığını belirlemek, okul tarama rehberinde önerilen yaş gruplarına yapılan hemogram sonuçlarını değerlendirerek anemi sıklığını belirlemek ve bu sonuçların ülkemiz ve dünyadaki prevalansları ile karşılaştırılması amacı ile planlanmıştır. Çalışmanın diğer bir amacı da okul taramalarında ne kadar önlenebilir sorunla karşılaştığımızı göstererek, okul taramalarının önemi ile ilgili farkındalık oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018-01.08.2019 tarihleri arasında İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi Kazım Karabekir Aile Sağlığı Merkezinde yapılan okul çağı tarama sonuçları retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya alınan 1050 çocuğun boy, kilo persentil ve sd leri hesaplandı. Hastaların sistolik ve diyastolik kan basınçları ölçümleri kaydedildi, persentilleri değerlendirildi. Çalışmaya alınan çocukların hemogram parametreleri değerlendirildi yaşa göre sd leri hesaplandı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilks testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların %51.1'i erkekken, %48.9'u kızdır. %46'sının yaşları 6 ile 10 arasında, %39.6'sı 11 ile 14 arasında ve %14.4'ü 15 ile 18 arasında değişmektedir. BKİ persentil değerlerine göre %9.2'si çok zayıf, %12.1'i zayıf, %56.3'ü normal, %10.8'i kilolu ve %11.6'sı obezdir. Çocukların %67.6'sının sistolik kan basıncı normalken, %16.8'inin yüksek normal ve %15.6'sının hipertansiyon u vardır. Sonuç: Sonuç olarak araştırmamızda obezite, malnutrisyon, hipertansiyon ve aneminin okul çağındaki çocuklar için önemli bir sağlık sorunu olduğu görülmektedir. Olası komplikasyonlar hem çocukluk çağında hem de erişkin çağda morbidite ve mortaliteyi oldukça arttırmaktadır. Birinci basamaktaki tarama ve takip programları bunu önlemede en etkili yol olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Preventive medical services that form the basic step of primary health care; It includes keeping individuals without disease risk away from these risks, reducing the risks of individuals at risk, early diagnosis and treatment of existing diseases, and preventing chronic diseases from causing permanent damage. The aim of this study was to reveal the prevalence of weakness, normal weight, mild obesity, obesity, stunting, short stature as a result of the school screenings we conducted, also to determine the prevalence of hypertension in the children we screened, by evaluating the hemogram results made to the age groups recommended in the school screening guide. It was planned to determine the prevalence of anemia and to compare these results with the prevalence in our country and in the world. Another aim of the study is to show how preventable problems we encounter in school screenings, and to raise awareness about the importance of school screenings. Materials and methods: The results of school-age screening performed in Istanbul Gaziosmanpaşa District Kazım Karabekir Family Health Center between 01.01.2018-01.08.2019 were retrospectively reviewed. Height, weight percentile and SD of 1050 children included in the study were calculated. Systolic and diastolic blood pressure measurements of the patients were recorded and their percentiles were evaluated. Hemogram parameters of the children included in the study were evaluated and their SD was calculated according to their age. When evaluating the findings obtained in the study, IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) programs were used. While evaluating the study data, the suitability of the parameters to the normal distribution was evaluated with the Shapiro Wilks test. Results: While 51.1% of the children included in the study were boys, 48.9% were girls. 46% of them are between the ages of 6 and 10, 39.6% are between 11 and 14, and 14.4% are between 15 and 18. According to their BMI percentile values, 9.2% is very weak, 12.1% is weak, 56.3% is normal, 10.8% is overweight and 11.6% is obese. While 67.6% of the children have normal systolic blood pressure, 16.8% have high normal and 15.6% have hypertension. Conclusion: In our study, obesity, malnutrition, hypertension and anemia are seen to be an important health problem for school-age children. Possible complications significantly increase morbidity and mortality in both childhood and adulthood. Screening and follow-up programs in primary care are thought to be the most effective way to prevent this.