Çocukluk çağı migreninde (10-18 yaş arası hastalarda) laboratuvar paarametrelerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of laboratory parameters in childhood migraines (in patients aged 10-18 years) with healthy control group
  1. Tez No: 656189
  2. Yazar: TUBA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: migren, çocukluk, ergenlik, vitamin B12, D vitamini, migraine, childhood, puberty, vitamin B12, vitamin D
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çocukluk çağı migreninde (10-18 yaş yaş arası hastalarda) Vitamin B12, Folat, D Vitamini, Hb, MCV, PLT, Demir, UIBC, Ferritin, Kalsiyum, Fosfor, TSH, FT4, Glukoz, Total Kolesterol, HDL, LDL, Trigliserit düzeylerinin Sağlıklı Kontrol Grubu ile Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Nöroloji polikliniğine başvuran migren tanılı 62, okul taraması için başvuran sağlıklı kontrol grubu 69 olmak üzere toplam 131, 10-18 yaş arası çocuğun kan parametreleri karşılaştırmalı olarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamız 80' i kız, 51' i erkek toplam 131 olguyla yapılmıştır. Çalışmaya katılan olguların yaşları 10 ile 18 arasında değişmekte olup, ortalama 13,53±2,36 yaş olarak saptanmıştır. Migrenli olguların glukoz değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001). Migrenli olguların total kolesterol değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,004). Migrenli olguların LDL değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001). Migrenli olguların trigliserit değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,037). Migrenli olguların hemoglobin değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,005). Migrenli olguların ferritin değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,006). Migrenli olguların serbest T4 değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,001). Migrenli olguların folat değeri, kontrol grubu olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,003). Gruplara göre olguların HDL, magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, demir bağlama, WBC, MCV, PLT, TSH, B12 vitamini ve D vitamini ölçümleri, istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: migraine in childhood (between 10-18 years old patients), vitamin B12, Folate, vitamin D, HB, MCV, PLT, Iron, UIBC, Ferritin, calcium, phosphorus, TSH, FT4, glucose, total cholesterol, HDL, LDL, triglyceride levels aimed to evaluate in comparison with healthy control group. Methods: A total of 131, between the ages of 10-18, 62 patients with migraine diagnosis and 69 healthy control groups who applied to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Pediatrics and Pediatric Neurology outpatient clinic were evaluated retrospectively. Results: Our study was conducted with a total of 131 cases, 80 of which were girls and 51 of which were boys. The ages of the patients participating in the study ranged from 10 to 18 years, with an average age of 13.53±2.36 years. Glucose values in migraine patients were statistically significantly higher than in control group patients (p=0.001). Total cholesterol in migraine patients was statistically significantly higher than in control group patients (p=0.004). LDL value in migraine cases is statistically significantly higher than in control group cases was found (p=0.001). Triglyceride values in migraine patients were statistically significantly higher than in control group patients (p=0.037). Hemoglobin value in migraine patients was statistically significantly higher than in control group patients (p=0.005). In migraine cases, the ferritin value was statistically significantly higher than in control group cases (p=0.006). Free T4 values in migraine cases were statistically significantly higher than in control group cases (p=0.001). Folate value of migraine patients was statistically significantly higher than control group patients (p=0.003). HDL, magnesium, phosphorus, calcium, iron, iron binding, WBC, MCV, PLT, TSH, vitamin B12 and vitamin D measurements of cases according to the groups do not differ statistically significantly.