Aile sağlığı merkezine kayıtlı 65 yaş üstü akut ve kronik hastalığı olan hastalarda ilaç uyumunun time kriterlerine göre değerlendirilmesi
Over 65, registered to A family health center in patients with acute and chronic diseases drug adaptation according to time criteria evaluation
  1. Tez No: 656190
  2. Yazar: CEMİL ULUSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: polifarmasi, uygunsuz ilaç kullanımı, TİME Kriterleri, START, STOP, yaşlı hastalar, polypharmacy, improper drug use, TIME Criteria, START, STOP, elderly patients
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
AMAÇ: Amacımız polikliniğinimize başvuran 65 yaş ve üstü hastaların başvuru sırasında kullanmakta oldukları akut ve kronik ilaçlarının, ülkemizdeki ilaç reçeteleme pratiği farklılıkları ve ülkemiz ilaç pazarındaki farklılıklar nedeniyle Türkiye'ye özgü yaşlıda ilaç kullanım kriterlerini ölçen TİME kriterleri ile karşılaştırmaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma Gaziosmanpaşa Duygu Özyurt Aile Sağlığı Merkezi 34.21.068 No'lu ' Aile Hekimliği Birimine başvuran ( (kayıtlı) 65 yaş ve üzeri 129 hastaya yüz yüze görüşme yolu ile sosyodemografik özellikleri ve tıbbi öyküyü içeren hasta bilgi formundaki sorular soruldu. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların yanısıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi, Fisher's Exact Ki-Kare testi, Fisher Freeman Halton Testi ve Continuity (Yates) Düzeltmesi kullanıldı. BULGULAR: Çalışma yaşları 65 ile 89 arasında değişmekte olan, 53'ü (%41.1) erkek, 76'sı (%58.9) kadın olmak üzere toplam 129 olgu ile yapılmıştır.Olguların %89.9'unda polifarmasi, %31.8'inde çoklu polifarmasi mevcuttu.Time to Start kriterlerine göre Kardiyovasküler sistemdeki potansiyel uygunsuz ilaç kullanımı görülme oranı %20.9'dur.Santral sinir sistemi ve psikotrop ilaçlardaki ise %7'dir.Time to Stop kriterlerine göre ise Kardiyovasküler sistemdeki uygunsuz ilaç kullanımı görülme oranı %36.4'tür. Santral sinir sistemi ve psikotrop ilaçlarda ise %21.7'dir.Time to Stop kriterlerine göre herhangi bir sistemde toplam uygunsuz ilaç kullanımı görülme oranı %84.5'tir.Time to Start kriterlerine göre herhangi bir sistemde toplam uygunsuz ilaç kullanımı görülme oranı %100'dür. SONUÇ: Ülkemiz şartlarında kullanıma uygun hale getirilmiş TİME kriterleri, en son veriler ve yerel uygulamalar dikkate alınarak oluşturulmuş ve uygulanmaya başlanmıştır.Hastalarımızın ilaçlarının uygunluğunu değerlendirme konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to ensure that the acute and chronic medications used by patients aged 65 and over who applied to our polyclinic ,our country differences in practices specific to Turkey to compare the drug use criteria with the TIME criteria. Method: The study applied to Gaziosmanpaşa Duygu Özyurt Family Health Center 'Family Practice Unit with number 34.21.068.In the study, 129 patients aged 65 years and older were asked questions in the patient information form, including sociodemographic characteristics and medical history, by face-to-face interviews.While evaluating the study, besides descriptive statistical methods, Mann Whitney U test, ChiSquare test, Fisher's Exact Chi-Square test, Fisher Freeman Halton Test and Continuity (Yates) Correction were used. Results:The study was conducted with a total of 129 cases, 53 (41.1%) male and 76 (58.9%) female, ranging in age from 65 to 89.:89.9% of the cases had polypharmacy and 31.8% had multiple polypharmacy.According to Time to Start criteria, the rate of potentially inappropriate drug use in the cardiovascular system is 20.9% and central nervous system and psychotropic drugs is 7%.According to the Time to Stop criteria, the rate of inappropriate drug use in the cardiovascular system is 36.4% and central nervous system and psychotropic drugs is21.7%.According to Time to Stop criteria, the rate of total inappropriate drug use in any system is 84.5%.According to the Time to Start criteria, the rate of total inappropriate drug use in any system is 100%. Conclusion: The TIME criteria, which have been made suitable for use in our country, have been created and started to be implemented by taking into account the last data and local practices. It will provide great convenience in evaluating the appropriateness of our patients' medications.