Boyun ağrısı şikayeti ile gelen hastalarda ağrı, ağrı kesici kullanımı, fiziksel aktivite ve depresyon durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of pain, analgesic drugs use, physical activity and depression level in patients with neck pain complaints
- Tez No: 656249
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bournemouth, boyun ağrısı, fiziksel aktivite, kronik ağrı, Bournemouth, neck pain, physical activity, chronic pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Literatürde kronik boyun ağrısını ekranlı araç kullanımı açısından değerlendiren spesifik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada amacımız Bournemouth Boyun Ağrı Ölçeği' ni kullanarak iş yaşamında kronik boyun ağrısı şikayeti ve ağrıya bağlı kısıtlılığı etkileyebilecek sosyodemografik etkenlerin (yaş, cinsiyet, VKİ, medeni durum, eğitim, gelir düzeyi, meslek) ve başta bilgisayar, cep telefonu kullanımı, oturarak çalışma şekli olmak üzere çevresel faktörlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Gözlemsel (kesitsel) tipte planlanan çalışmamız 10 Mart - 10 Temmuz 2020 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği ve Fizik Tedavi Polikliniklerine başvuran kronik boyun ağrısı mevcut 306 gönüllünün katılımı ile gerçekleştirildi. Katılımcılara sosyodemografik verileri, Bournemouth boyun ağrı ölçeği, Birinci Basamakta Fiziksel Aktivite Anketi ve PHQ-9 sağlık değerlendirme sorularını içeren yüz yüze anket formu uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanıldı. Bulgular: %66'sı (n=202) kadın ve %34'ü (n=104) erkek olan 306 hastanın yaş ortalaması 40.6±13.1 yıl ve ağrı süreleri ortalama 26.04±29.9 aydı. Katılımcıların %57'si evli, %57.5'u üniversite mezunu, %64.7'si asgari ücret üzeri gelire sahipti. Kronik boyun ağrısı, hastaların %73.5'unda mekanik boyun ağrısı nedenli idi. Bournemouth skoru; obez olanlarda olmayanlara göre (p=0.003), düşük eğitim düzeyi olanlarda lise ve üniversite mezunlarına göre (p= 0.039), sigara içenlerde içmeyen veya bırakanlara göre (p=0.001), olası depresif olanlarda olmayanlara göre (p=0.000), fiziksel aktivite durumu hareketli olanlarda olmayanlara göre (p=0.002) anlamlı düzeyde daha yüksek bulunurken, ayakta ya da oturarak çalışma şekli açısından farklılık görülmedi. Bournemouth skoru ile günlük telefon kullanma süresi (p=0.000 ;r=0.207), günlük bilgisayar başında geçirilen süre (p=0.002 ;r=0.180), PHQ-9 depresyon düzeyi (p=0.000 ;r=0.558), boyun ağrı süresi (ay) (p=0.031 ;r=0.123), ve VKİ (p= 0.025;r=0.128) arasında aynı yönlü, günlük uyku süresi (p= 0.033;r= -0.122) ve yaş (p=0.000 ;r= -0.216) ile ters yönlü ilişki olduğu görüldü. Günlük cep telefonu kullanım süresi arttıkça sırası ile istirahatte, aktivite sırasında ve gece olan boyun ağrısı şiddetinde artış gözlenirken (sırası ile r=0.114 p=0.045; r=0,247 p=0,000; r=0.206 p=0.000) günlük bilgisayar kullanımı arttıkça sadece aktivite sırasında boyun ağrısı şiddetinde artış anlamlı bulunmuştur (r=0,183 p=0.001). PHQ depresyon skorunun artışı ile bilgisayar (r=0.128 p=0.025) ve cep telefonu kullanımı (r=0,152 p=0,008) süresi arasında da ilişki saptanmıştır. Bournemouth boyun ağrı ölçeği sorularının çalışmamızdaki Cronbach's alpha değeri 0.914 bulunarak iç güvenirliliğinin yüksek (>0.70) olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda kronik boyun ağrısı nedenli şikayet ve özür artışını ölçen Bournemouth boyun ağrı ölçek skoruna göre oturarak çalışma şekli ve oturma süresi anlamlı bulunmazken özellikle cep telefonu ve bilgisayar başında geçen sürenin anlamlı bulunması işyerlerinde ekranlı araç kullanımı sırasında boyun postürünün önemine dikkat çekmiştir. Meslek hastalıkları gelişimi açısından işyerlerinde omurga postürüne uygun ergonomik dizayn ihtiyacı ile gelecek çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the literature specific reserach evaluating chronic neck pain in terms of using a screened tools has been not yet studied. In this research, our aim was to determine the socio-demographic factors (age, gender, BMI, marital status, education, income level, occupation) that may affect chronic neck pain complaints and pain-related limitations in business life using the Bournemouth Neck Pain Scale, and mainly computer, mobile phone use, sitting work. It is the evaluation of environmental factors, including the shape. Materials and Methods: This research that applyied as an observational (cross-sectional) type, was carried out with the participation of 306 volunteers who have chronic neck pain where applied to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Family Medicine and Physical Therapy Polyclinics between March 10 and July 10, 2020. A face-to-face questionnaire including sociodemographic data, Bournemouth neck pain scale, Physical Activity in Primary Care Questionnaire and PHQ-9 health assessment was applied to the participants. SPSS 22 program was used to analyze the data. Results: In this research the mean age of 306 patients, 66% (n = 202) female and 34% (n = 104) male, was 40.6 ± 13.1 years and the mean pain duration was 26.04 ± 29.9 months. 57% of the participants were married, 57.5% were university graduates, 64.7% had an income above the minimum wage. Chronic neck pain was caused by mechanical neck pain in 73.5% of the patients. Bournemouth score; Physical activity was found among those who were obese (p = 0.003), those with low education levels compared to high school and university graduates (p = 0.039), smokers compared to those who did not smoke or quit (p = 0.001), and those who were possibly depressed (p = 0.000), While it was found to be significantly higher in those who were not active (p = 0.002), there was no difference in terms of standing or sitting working style. Bournemouth score and daily phone use time (p = 0.000; r = 0.207), daily time spent at the computer (p = 0.002; r = 0.180), PHQ-9 depression level (p = 0.000; r = 0.558), neck pain duration (month) (p = 0.031; r = 0.123), and BMI (p = 0.025; r = 0.128) in the same direction, daily sleep duration (p = 0.033; r = -0.122) and age (p = 0.000; r = -0.216) was found to be inversely related. As the duration of daily mobile phone use increases, the severity of neck pain at rest, during activity and at night increases, respectively (r = 0.114 p = 0.045; r = 0.247 p = 0.000; r = 0.206 p = 0.000) as daily computer use increases, only activity The increase in the severity of neck pain during the period was found to be significant (r = 0.183 p = 0.001). There was also a relationship between the increase in the PHQ depression score and the duration of computer (r = 0.128 p = 0.025) and mobile phone use (r = 0.152 p = 0.008). The Cronbach's alpha value of Bournemouth neck pain scale questions in our study was found to be 0.914, and it was found that internal reliability was high (> 0.70). Conclusion: In our research, the Bournemouth neck pain scale score, which measures the increase in complaints and disability due to chronic neck pain represents that sitting style and sitting time were not found to be significant, especially the fact that the time spent in front of a mobile phone and computer was significant, drew attention to the importance of neck posture when using a screened vehicle at workplaces. In terms of the development of occupational diseases, it is thought that future resears will contribute to the literature with the need for an ergonomic design suitable for the spine posture in workplaces.