GLİ-Tunçbilek Müessesesi imtiyaz sahasında bulunan Saruhanlar-Güney-Ömerler Köyleri arasının kömür rezerv ve istatistik uygulamaları
Reserve estimation and mine valuation for Saruhanlar-Güney and Ömerler district of GLİ Tunçbilek
- Tez No: 65632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. GÖKTAY EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Winsurf Programı, Sondaj Verisi, Hata Faktörü, Winsurf Software, Drilling Data, Rate Of Error
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
IV G.L.İ. TUNÇBİLEK MÜESSESESİ İMTİYAZ SAHASINDA BULUNAN SARUHANLAR-GÜNEY-ÖMERLER KÖYLERİ ARASINTN KÖMÜR REZERV DURUMU VE İSTATİSTİK UYGULAMALARI Mehmet ÖZKAYA Maden Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi, 1997 Tez Danışmanı: Doç. Dr. İ. Göktay EDÎZ ÖZET Bu tezde, Tunçbilek Kömür Havzası'nda yeralan Ömerler-Saruhanlar-Güney Köyleri arasındaki sahanın jeolojisi çalışılmış ve sahadaki kömür rezervi, istatistiksel değerlendirmeler de yapılarak hesaplanmıştır. Çalışma da, 1986-1989 yılları arasında MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj verilerinden ve TKİ Tunçbilek Müessesesi Analiz Laboratuvarı sonuçlarından yararlanılmıştır. Rezerv değerlendirmelerinde“Winsurf”programından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, sahada 63.054.580 ton tüvenan kömür bazında“görünür”ve 47.290.935 ton tüvenan kömür bazında“istihsal edilebilir”rezerv tesbit edilmiştir. Ancak sondaj verilerinin oldukça büyük değişiklikler göstermesi nedeniyle, istatistiksel bir değerlendirme ile sonuçların denetlenmesi ve hata faktörlerinin belirlenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
RESERVE ESTIMATION AND MINE VALUATION FOR SARÜHANLAR- GÜNEY-ÖMERLER DISTRICT OF GLİ-TUNÇBDLEK Mehmet ÖZKAYA Mining Engineering. M.S.Thesis, 1997 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. L Göktay EDİZ SUMMARY In this thesis, the geology of the area between the villages of Ömerler, Saruhanlar and Güney were studied and the coal reserve of the area was determined- together with statistical correlation. During the research, drilling data obtained from MTA' s work in the area between 1986 to 1989 and laboratory results from TKI-Tunçbilek Coal Mine were used. For reserve estimation, the software called“Winsurf was utilized. As a result of this study, 63.054.580 tons of ”proved“ and 47.290.935 tons of ”extractable" coal reserves were calculated for the coal field. Because of the large discrepancies in the drilling data, however, it was necessary to make some correction in the results and to define the rate of error made during the reserve estimation.