The efforts in respect of women rights in Turkey (Between the Second Constitutional Period and the 1928's)
Türkiye'de kadın haklarına ilişkin çabalar (II. Meşrutiyet ile 1928 yılları arası)
  1. Tez No: 656496
  2. Yazar: BERİL BEDRİYE CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN MÜDERRİSOĞLU ESİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ottoman Women's Movement, the Second Constitutional Era, Women Rights, The Woman's Political Party, The Turkish Woman's Association
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
1839 Tanzimat Fermanı ile ivme kazanan Osmanlı modernleşmesi, Türk kadınlarını da etkilemiş ve II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Kadın Hareketi olarak adlandırılan dönem başlamıştır. Kadınlar bu dönemde dergilerde yayınladıkları yazı ve mektupların yanı sıra kadın dernekleri ile istek ve şikâyetlerini mevcut hükümete iletmiş, böylece Türk kadınının eğitim hakkı ve aile hukuku, II. Meşrutiyet'in kadına yönelik politikalarını şekillendirmiştir. Erken Cumhuriyet Döneminde ise Türk kadınının konumu ve hakları, ulus devlet yaratma ve batı medeniyetinin parçası olma çabaları ile kendine yer bulmuş ve cumhuriyet rejiminin yanı sıra Türk kadınları da bu dönemde Kadın Siyasi Partisi / Türk Kadınları Derneği önderliğinde hakları için çalışmıştır. Bu araştırmada 1908-1928 yılları arasında batılılaşma ve modernleşme bağlamında Türk kadın hareketi ve mücadelesi ele alınacaktır. Anahtar Kelimler: Osmanlı Kadın Hareketi, II. Meşrutiyet, Kadın Hakları, Kadınlar Halk Fırkası, Türk Kadın Birliği
Özet (Çeviri)
The Ottoman State's modernization, which gained momentum with the 1839 Tanzimat Edict, also affected Turkish women and the period called the Ottoman women's movement began in the Second Constitutional Era. In addition to this period the articles and letters they published in magazines, women conveyed their requests and complaints to the current government with the women's associations. Thus, Turkish women's right of education and family law shaped the policies of the Second Constitutional Era. In the Early Republican Period the position and rights of the Turkish woman were shaped by efforts to create a nation-state and become a part of the western civilization. Subsequently, Turkish women also worked for their rights during the Republican regime under the leadership of the Woman's Political Party/ The Turkish Woman's Association. In this research the positions and the struggles of Turkish women between 1908 and 1928 will be studied in the context of westernization and modernization principles.