Ters yüz sınıf modelinin stereokimya kavramlarının öğrenilmesine ve bilimsel modeller ile ilgili anlayışlara etkisi
The effect of flipped classroom teaching on understanding of stereo chemistry concepts and understandings about scientific models
- Tez No: 656547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ters yüz sınıf modeli, sterokimya, bilimsel modeller ilgili anlayışlar, flipped class model, sterochemistry, understandings about scientific models
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Ters yüz sınıf modeli, yeni yöntemlerden biri olmasına rağmen alanyazında bu yöntemle ilgili çalışmalara gittikçe daha çok rastlanmaktadır. Geleneksel yöntemde öğretmen merkezli dersler, yerini ters yüz sınıf modeliyle öğrenci merkezli derslere bırakmıştır. Sınıf içi etkinlikler öğrencinin üst düzey basamakları uygulama, analiz ve değerlendirme kısımlarını akran etkileşimi ve öğretmen etkileşimi ile daha iyi anlamasını sağlar. Bu şekilde öğretmen öğrenci iletişimi artar, anında dönüt fırsatları doğar. Sınıf içi bireysel farklılıkların öğrenme imkânı sağlaması, ezberi önlemesi ters yüz sınıf modeli çalışmalarının yapılabilmesindeki en önemli fırsatı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin lisans düzeyinde Organik Kimya-1 dersindeki stereokimya kavramlarını öğrenmelerine, model kullanımı ile birlikte modellerin doğası anlayışlarını belirlemek ve öğrencilerin uygulanan modele yönelik düşüncelerini incelemektir. Yöntem: Çalışma, 4 hafta boyunca Kimya Öğretmenliği programında öğrenim gören 17 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma, katılımcı eylem araştırması modeline göre tasarlanmıştır. Ders videoları, Edpuzzle eğitim platformuna yüklenerek öğrencilerin derse gelmeden izlemeleri istenmiştir. Ders süresi boyunca öğrencilerin konuya yönelik soruları çözerek, etkinliklere katılım sağlayarak konunun pekiştirip öğrenilmeleri amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak“ Sterokimya Başarı Testi”,“Bilimsel Model Testi”ve“ Ters Yüz Sınıf Modeline Yönelik Öğrenci Görüş Formu”kullanılmıştır. Veri analizinde Ters yüz sınıf modeli testi ile toplanan veriler normal dağılıma uymadığı için parametrik olmayan testlerden Wilcoxon Testi, bilimsel model testi için betimsel analiz ve ters yüz sınıf modeline yönelik öğrenci görüşlerinin sonuçları için içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Wilcoxon Testi sonuçları incelendiğinde, ön test ve son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin bilimsel modeller hakkında yeterli bir anlayışa sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, ters yüz sınıf modeline yönelik olumlu düşünceye sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Öğrenciler ters yüz sınıf modeli ile öğrenmenin eğlenceli olduğunu, derse hazırlıklı gelmelerini sağladığını, konuları tekrar etme imkanı verdiğini ve öğrenmede kalıcılığı arttırdığını belirtmişlerdir. Bu olumlu yönlerin yanında videoların zaman alması, anında dönüt alamamak ve internet sıkıntısından kaynaklı olumsuz yanları da dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Although the flipped class model is one of the new methods, studies on this method are increasingly encountered in the literature. In the traditional method, teacher-centered lessons have been replaced by student-centered lessons with an flipped classroom model. Inclass activities enable the student to better understand the application, analysis and evaluation parts of the upper levels with peer interaction and teacher interaction. In this way, teacherstudent communication increases, instant feedback opportunities arise. The fact that in-class individual differences provide the opportunity to learn and prevent memorization offers the most important opportunity for making flipped classroom model studies. The aim of this study is to enable students to learn stereochemistry concepts in the undergraduate level Organic Chemistry-1 course, to determine the understanding of the nature of the models with the use of the model and to examine the students' thoughts about the applied model. Method: The study was carried out with 17 students studying in the Department of Chemistry Education for 4 weeks. The study was designed according to the participatory action research model. The course videos were uploaded to the Edpuzzle educational platform and the students were asked to watch before coming to the class. Throughout the course, it was aimed that the students would reinforce and learn the subject by solving the questions on the subject and by participating in the activities.“Sterochemistry Achievement Test”,“Scientific Model Test”and“Student Opinion Form for Inverted Class Model”were used as data collection tools. In the data analysis, since the data collected by the Flipped Class Model test did not fit the normal distribution, the Mann Whitney U Test, which is one of the nonparametric tests, descriptive analysis for the scientific model test, and the content analysis for the results of the student views on the inverted classroom model were performed. Findings: When the Wilcoxon Test results were examined, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test results. It was determined that the students had an adequate understanding of scientific models. In addition, it was found that they had a positive opinion about the flipped classroom model. Results: The students stated that learning with the flipped classroom model is fun, it provides them with preparations for the lesson, allows them to repeat the subjects and increases the permanence in learning. In addition to these positive aspects, they also mentioned the negative aspects caused by the time-consuming videos, not being able to receive instant feedback and internet problems.