Normozoospermi parametrelerinin 1999 ve 2010 WHO (World Health Organızatıon) kriterlerine göre retrospektif değerlendirilmesi
Normozoospermia parameters1999 and 2010 WHO (World Health Organization) retrospective evaluation according to its criteria
- Tez No: 656601
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ÖZGÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Hacim, konsantrasyon, motilite, sperm, Volume, concentration, motility, sperm
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erkek infertilitesinin klinikte değerlendirilmesinin ilk basamağı rutin spermiyogram testidir. Mikroskobik ve makroskobik analizlerin birlikte yapıldığı spermiyogram androloji labaratuvarlarında belirli aralıklarla 2 veya 3 kez tekrarlanarak tüm parametreler değerlendirilir ve veriler elde edilir. Çalışmamız 1999 ve 2010 World Health Organization (WHO) semen referans değerleri esas alınarak yapılmıştır. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Tüp Bebek Ünitesi'nde spermiyogram testleri çalışılmış 2000 numunenin motilite, hacim, vitalite ve konsantrasyon parametreleri yıllara uyumlu WHO kriterlerine göre değerlendirilmiştir. 2001-2005 yıllarındaki 1000 numune ( Grup 1) 1999 WHO kriterlerine göre, 2014-2018 yıllarındaki 1000 numune (Grup 2) ise 2010 WHO kriterleri esas alınarak çalışılmıştır. Buna göre Grup 1'e ait sperm parametrelerinin 2001-2005 yılları arasında dalgalı bir seyir izlediği; Grup 2'ye ait sperm parametrelerinin 2014-2018 'de ilerleyen yıllar içerisinde düşme eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Yukarıdaki grupların kendi içindeki değerlendirmesinin dışında; Grup 1 ve Grup 2 parametre değerleri ortalamasını birbirleri ile karşılaştırdığımızda da; Grup2 motilite ortalaması Grup1 motilite ortalamasına göre %1,2 azalmış; Grup 2 vitalite ortalaması Grup 1 vitalite ortalamasına göre %5 artmış; Grup 2 konsantrasyon ortalaması Grup 1 konsantrasyon ortalamasına göre %12,1 artmış ve Grup 2'nin hacim ortalamasınında Grup 1 hacim ortalamasına göre %2,3 arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The first step in the clinical evaluation of male infertility is a routine spermiogram test. In the andrology laboratories where microscopic and macroscopic analyzes are performed together, the spermiogram is repeated 2 or 3 times at regular intervals, and all parameters are evaluated and data are obtained. This study was based on 1999 WHO and 2010 WHO semen reference values. Spermiogram tests were studied in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Assisted Reproductive Techniques IVF Unit and the motility, volume, vitality and concentration parameters of 2000 samples were evaluated according to the WHO criteria consistent with the years. 1000 samples from 2001-2005 (Group 1) were studied according to 1999 WHO criteria, and 1000 samples (Group 2) from 2014-2018 were studied based on 2010 WHO criteria. According to this, the sperm parameters of Group 1 followed a fluctuating course between 2001-2005; It was observed that the sperm parameters belonging to Group 2 tended to decrease in the following years in 2014-2018. Apart from the evaluation of the above groups within themselves; When we compare the average of Group 1 and Group 2 parameter values with each other; Grup2 average motility decreased 1.2% compared to Grup1 average motility; Group 2 vitality average increased 5% compared to Group 1 average vitality; Group 2 concentration mean increased 12.1% compared to Group 1 concentration average and it was determined that the volume average of Group 2 increased by 2.3% compared to the average volume of Group 1.