'Devereux' okul öncesi ölçeğinin uyarlanması ve ikinci adım erken müdahale programının etkililiğinin değerlendirilmesi
Adaptation of Devereux preschool scale and evaluation the effectiveness of second step early intervention program
- Tez No: 656602
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal duygusal gelişim, okul öncesi dönem, erken müdahale programları, İkinci Adım programı, DECA-P2 ölçeği, social emotional development, preschool term, early intervention programs, Second Step program, DECA-P2 scale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çocukların sosyal duygusal gelişimlerine etki eden programların kullanılması ve bu programların etkililiğinin araştırılması çocukların sosyal duygusal gelişimi açısından önemli bir adımdır. İkinci Adım programı, çocukların sosyal duygusal yönden desteklenmesini hedefleyen bir programdır. Bundan dolayı yapılan araştırmanın amacı; İkinci Adım programının 36-60 ay arası çocukların sosyal duygusal gelişimleri üzerindeki etkililiğinin incelenmesidir. DCEA-P2 ölçek geçerlik güvenirlik çalışmasına 998 çocuk üzerinden her bir çocuk için çocukların velileri ve öğretmenleri katılmıştır. İkinci Adım Programının etkililiğini ölçmek için deney grubuna 47 çocuk kontrol grubuna ise 31 çocuk katılmıştır. Araştırmada ilk olarak İkinci Adım programının etkililiğinin belirlenmesi amacıyla DECA-P2 (Devereux Early Childhood Assessment P-2) (Devereux Erken Çocukluk Değerlendirme Ölçeği P-2) ölçeğinin adaptasyonu yapılmıştır. Ölçek adaptasyon çalışmasının ardından programın etkililiğini ölçmek için kullanılmıştır. İkinci olarak da İkinci Adım programının etkililiğini incelemek için ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının ön test, son test ve izleme testi puanları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını görmek için parametrik ve parametrik olmayan analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular kısmında, İkinci Adım programının 36-60 ay arasındaki çocukların sosyal duygusal gelişimleri üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir. Çocukların girişkenlik, özdüzenleme, bağlanma/ilişki kurma ve toplam koruyucu faktörler alt boyutlarında programı alan çocuklar lehine sonuç ortaya çıkmıştır. Kız çocuklarının erkek çocuklarına göre sosyal duygusal açıdan yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Ölçeğin girişkenlik, özdüzenleme, bağlanma/ilişki kurma ve toplam koruyucu faktörler alt boyutunda 4-5 yaş çocuklarının 3-4 yaş çocuklarına göre programdan daha yüksek puan aldıkları ortaya çıkmıştır. Sonuçlarda uygulamanın önemi ve uygulamanın nasıl yaygınlaştırılabileceği konusunda değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigating the effectiveness of programs is an important step for children's social emotional development. Second Step program (SSP) aims to support children socially- emotionally. Therefore, the purpose of research is; examination of the Second Step program's effectiveness between 36-60 months children in terms of social emotional development. In order to determine the effectiveness of SSP, the adaptation of DECA-P2 (Devereux Early Childhood Assessment P-2) scale was performed. Parents and teachers of 998 children participated in the study. To measure the effectiveness of SSP, 47 children in the experimental, 31 children in the control group participated. After the scale adaptation, it was used to measure the effectiveness of this program. A semi-experimental pattern with pretest and posttest control groups was used to examine the effectiveness of SSP. In the analysis of quantitative data, parametric and non-parametric analysis methods were used to see whether the difference between the pretest, posttest and follow-up test scores of the experimental and control groups was significant. In the findings part, positive effects of the program on the social emotional development of 36-60 months children were determined. In the sub-dimensions of assertiveness, self-regulation, attachment / relationship building, and total protective factors, results were found in favor of children who took the program. It has been found that girls score higher than boys. In the sub-dimensions, children aged 4-5 got higher scores than 3-4 years. In the results, evaluations were made about the importance of the application and how the application could be expanded.