Vocabulary teaching and learning in accordance with Turkish EFL university students' vocabulary learning strategies
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk üniversite öğrencilerinin kelime öğrenme stratejileri doğrultusunda kelime öğretimi ve öğrenimi
  1. Tez No: 656642
  2. Yazar: AHMET KESMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kelime bilgisi, sözcük bilgisi, dil öğrenme stratejileri, kelime öğrenme stratejileri, kelime öğretme stratejileri, vocabulary, lexical competence, language learning strategies, vocabulary learning strategies, vocabulary teaching strategies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen hazırlık sınıfı öğrencilerine kelime öğrenme stratejilerine uygun olarak kelime öğretiminin etkili olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda ilk aşama, hazırlık sınıfı öğrencilerinin hedef kelimeleri keşfetme ve pekiştirme sürecinde kullandıkları kelime öğrenme stratejilerini belirlemektir. İkinci aşama, hazırlık sınıfı öğretim elemanları tarafından kelime öğretiminde kullanılan kelime öğretim stratejilerini belirlemektir. Bu çalışma aynı zamanda hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının kelime bilgisi hakkındaki algılarını ve tutumlarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Yöntem: Çalışma, karma yöntem araştırma tasarımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel aşamasının katılımcıları İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 430 hazırlık sınıfı öğrencisi ve 170 hazırlık sınıfı öğretim elemanıdır. Uygulama aşamasının katılımcıları 60 hazırlık sınıfı öğrencisidir. Katılımcılar eşit olarak deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Her iki gruba da kelime öğretimi 14 hafta sürmüştür. Nicel veri toplama araçları Kelime Öğrenme Stratejileri Anketi, Kelime Öğretme Stratejileri Anketi ve ön/son testlerdi. Nicel veriler Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) 23 kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın nitel aşaması, 14 öğrenci ve 8 öğretim elemanı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeleri içermektedir. Nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hem nicel hem de nitel verilerin analizi, öğrencilerin kelime öğrenme stratejileri ile öğretim elemanlarının kelime öğretim stratejileri arasında anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Kelime bilgisine ilişkin algı ve tutumları göz önüne alındığında, tüm katılımcıların kelime bilgisini dil öğretiminin önemli bir parçası olarak gördükleri bulunmuştur. Ayrıca, hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının kelime öğrenme ve öğretme sürecinde bazı zorluklarla karşılaştıkları bulunmuştur. Sonuç: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen hazırlık sınıfı öğrencilerine kelime öğrenme stratejilerine uygun olarak kelime öğretimi, geleneksel öğretim yöntemlerini kullanmaya kıyasla öğrencilerin kelime bilgisini geliştirir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to investigate whether teaching vocabulary to preparatory class EFL students in accordance with their vocabulary learning strategies would be effective. In line with this purpose, the first step was to determine the vocabulary learning strategies that preparatory class students used in the discovery and consolidation process of target vocabulary. The second step was to identify the vocabulary teaching strategies used by preparatory class lecturers in teaching vocabulary. This study also aimed to find out both students' and lecturers' perceptions and attitudes towards vocabulary. Method: The study was carried out using a mixed-method research design. 430 preparatory class EFL students and 170 preparatory class lecturers were the participants of the quantitative phase of the study. The participants of the experimental phase were 60 preparatory class students. The participants were equally divided into experimental and control groups. Teaching vocabulary to both groups lasted 14 weeks. Quantitative data collection instruments were Vocabulary Learning Strategies Questionnaire, Vocabulary Teaching Strategies Questionnaire, and pre/post-tests. The quantitative data were analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 23. The qualitative phase of the study included semistructured interviews carried out with 14 students and 8 lecturers. The qualitative data were analyzed through descriptive analysis. Findings: The analysis of both quantitative and qualitative data demonstrated that there was a significant difference between students' vocabulary learning strategies and lecturers' vocabulary teaching strategies. Considering their perceptions and attitudes towards vocabulary, it was found that all the participants regarded vocabulary as an essential part of language teaching. Also, it was found that both students and lecturers faced certain difficulties in vocabulary learning and teaching process. Conclusion: Teaching vocabulary to preparatory class EFL students in accordance with their vocabulary learning strategies improves students' vocabulary knowledge compared to using conventional teaching methods.