Organik ve geleneksel olarak yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinde soğukta depolama süresince kalite özelliklerinde meydana gelen değişimlerin belirlenmesi
Determination of changes in postharvest quality of organically or conventionally grown 0900 Ziraat sweet cherry cultivar during cold storage
- Tez No: 656663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN KÜÇÜKBASMACI SABIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Üretim, Kalite, Kiraz, Muhafaza, Organik Üretim, conventional production, organic production, storage, sweet cherry, quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giderek artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla üreticiler sınırlı tarım arazilerinin birim alanından daha fazla ürün alabilme yoluna gitmişlerdir. Bu amaçla yoğun üretim tekniklerine geçilerek sentetik kimyasallar ve gübreler kullanılmaya başlanmıştır. Aşırı ve kontrolsüz hale gelen uygulamalar biyolojik dengenin bozulmasına sebep olmuş insanlar yine çözümü aşırı pestisit kullanmada bulmuştur. Zamanla tüketicilerin bilinçlenmesi ve tarımsal ürünlerde pestisit kalıntılarının, insan ve hayvan sağlığını, doğayı, doğal kaynakları ve çevreyi olumsuz yönde etkilediğinin anlaşılmasıyla tüketiciler daha güvenli gıda arayışına başlamış, bu da ülkemizde ve dünyada organik gıdaların üretimini ve tüketimini, hem önem hem de miktar olarak artırmıştır. Dünyada 43 milyon hektarı aşan bir alanda organik tarım yapılmakta ve bu alan her yıl artmaktadır. Ülkemizde de organik olarak yetiştirilen ürünlerin ürün sayısı ve miktarı yönünden sürekli bir artış meydana gelmektedir. Ancak genellikle tam olgun veya olgunlaşmaya yakın hasat edildiklerinden dolayı organik ürünlerin raf ömürleri daha kısa ve yola dayanım güçleri daha azdır. Geleneksel üretime kıyasla organik üretimde daha az hasat öncesi ve sonrası uygulama ve teknolojilerinin mevcut olması nedeniyle bu alanda çalışmaların artırılarak hasat sonrası çürüme ve bozuklukları kontrol altına alacak yeni stratejiler geliştirilmelidir. Bu çalışmada Konya ili Hadim ilçesinde organik ve geleneksel üretim sistemlerinden ticari olumda hasat edilen '0900 Ziraat' kiraz (Prunus avium L.) çeşidinin hasat sonrası hiçbir uygulama yapılmaksızın 7 günlük raf ömrü ve Modifiye Atmosfer Paketlerde 35 günlük soğukta depolama süresince kalite özelliklerindeki değişimler incelenmiştir. Raf kalitelerini belirlemek üzere oda koşullarında (20°C ve %60-65 oransal nem) 7 gün süreyle muhafaza edilen meyveler muhafaza süresince 3., 5. ve 7. günlerde alınıp kalite analizleri yapılmıştır. Diğer gruptaki meyveler herhangi bir uygulama yapılmadan Xtend modifiye atmosfer poşetler içerisine yerleştirilerek 4°C ve %90-95 oransal nem koşullarında 35 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Bu meyvelerden 7'şer günlük ara ile örnekler alınarak (7., 14., 21., 28. ve 35. gün) kalite değerlendirmeleri yapılmıştır. Raf ömrü ve muhafaza süresince meyvelerin fiziksel ve biyokimyasal özellikleri (ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, suda çözünmüş kuru madde, titre edilebilir asitlik, toplam fenolik madde miktarı ve toplam antioksidan aktivite miktarı) analiz edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; geleneksel olarak üretilen kirazlarda organik kirazlara oranla soğukta depolama ve raf ömrü süresince daha az ağırlık kaybı meydana gelirken, suda çözünmüşkuru madde miktarı ve titre edilebilir asitlik değerindeki değişimler daha yavaş gerçekleşmiştir. Organik olarak üretilen kirazlarda soğukta depolama süresince daha yüksek toplam fenolik madde miktarı ve toplam antioksidan aktivite miktarı değeri tespit edilirken, meyve kabuğundaki L* ve hue açı değerlerinde değişim daha yavaş meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Producers have been forced to produce more crops per area of limited agricultural land in order to meet the food need of the ever increasing world population. For this purpose, synthetic chemicals and fertilisers have begun to be used for intensive agriculture. Excessive and uncontrolled use of such chemicals over time has caused the deteriorate biological balance be found of the solutionto use higher pesticides. Due to the awareness of consumers on pesticide residues in agricultural products and their negative effects on human and animal health, nature, natural resources and environment, consumers started to look for safer food. This has increased the production and consumption of organic foods both in the world and in our country in terms of importance and quantity. Organic farming is carried out in an area of more than 43 million hectares in the world and this area is increasing every year. In our country, there is a continuous increase in the number and quantity of organically grown products. However, since they are generally harvested fully mature or close to ripening, organic products have shorter shelf life and less road resistance. Since there are fewer pre-and postharvest applications and technologies in organic production compared to conventional production, new strategies should be developed to control postharvest decay and disturbances by increasing studies in this field. In this study, the 7-day shelf life of the '0900 Ziraat' cherry varieties harvested in commercial ripening from organic and traditional production systems in the district of Hadim, Konya, and changes in quality characteristics were examined during 35 days of cold storage in Modified Atmosphere Packages. In order to determine the shelf qualities, the fruits kept for 7 days at room conditions (20 ° C and 60-65% relative humidity) were taken on the 3rd, 5th and 7th days during the preservation and quality analyzes were performed. The fruits of the other group were placed in Xtend modified atmosphere bags without any application and kept for 35 days at 4 ° C and 90-95% relative humidity conditions. Samples were taken from these fruits at 7-day intervals (7, 14, 21, 28 and 35 days) and quality evaluations were made. Physical and biochemical properties (weight loss, firmness, fruit skin colour, soluble solids content, titratable acidity, total phenolic matter amount of and total antioxidant activity amount of) were analyzed during shelf life and storage. General investigations revealed that changes in weight loss were lower in conventional sweet cherries than organic ones, while TSS and TA changes were also slower in conventional fruits during the cold storage and shelf life. In organic sweet cherries, total phenolic matter amount of and total antioxidant activity amount of were higher than conventional fruits, while L* and hue angle changes of organic sweet cherries were slower than others.